Усьо буде Донбас! У Донецьку з’явилися “наркомати”, які продають синтетичні суміші для паління

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.03.2010 02:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9636

У Донецьку продаж сумішей для паління (так званих «спайс») вийшов на новий рівень. Тепер скандальну продукцію, яка вже офіційно заборонена в Росії і в деяких країнах Європи (Британії, Австрії, Франції), можна купити не лише в спеціальних магазинах і через Інтернет.

У Донецьку з’явилися “наркомати”, які продають суміші для паління. Звеселяючих “Елвіса”, “Ейнштейна” і “Боба Марлі” продають, як каву

У народі нову техніку вже встигли охрестити "наркоматами" (за аналогією з банкоматами). Газета «Сьогодні» виявила у Донецьку два таких автомата: у магазині біля Міського саду, а також в торговельній точці в Студмістечку.

На панелі - лише одні назви сумішей (“Раджа”, “Ейнштейн”, “Елвіс”, “Боб Марлі”), а також ціна - в середньому 160 гривень за грам. Жодних інших пояснень для непосвячених немає. Зате Інтернет рясніє яскравою рекламою, пропонуючи клієнтам море задоволень. Так, покупцеві “Елвіса” обіцяють: "Навіть сам пан Presley не відмовився б спробувати цей чудовий мікс. Він абсолютно натуральний. З ним ти на час забудеш про проблеми і турботи. А в компанії друзів тобі захочеться сміятися і веселитися".

Як розповів Дмитро, 20-річний студент одного з вузів Донецька, за своєю дією суміші схожі на марихуану. "В думках - абсолютна легкість, фарби стають яскравішими, хочеться веселитися, ні про що не думати", - розповів він, відзначивши, що такий товар користується все більшою популярністю, тому що в Україні курильні суміші абсолютно легальні.

Тим часом, в обласному УМВС висловили невдоволення продажем спайса. "Це cинтетичний аналог алкалоїду, який міститься в коноплі. Ми готуємо прохання, щоб МВС звернулося до Кабміну, і ці речовини були віднесені до переліку наркотичних", - заявив головний міліціонер області Микола Куп'янський.

У мерії Донецька теж чекають реакції Києва. "У міськуправлінні міліції меру доповіли, що у продавців є документи, що підтверджують законність їх бізнесу. Ця проблема знаходиться, швидше, в компетенції Міністерства охорони здоров'я. Якщо нічого не зміниться, піднімемо питання на рівні уряду", - заявили в прес-службі міськради.

Поки наркологи готові говорити про ступінь загрози спайса тільки теоретично. "Аналітикою цих трав у Донецьку ніхто не займався. Є тільки загальна інформація про те, що суміші містять алкалоїди (речовини з наркотичним ефектом)", - пояснив заступник головного лікаря Донецького облнаркодиспансера Ігор Кононенко. Втім, за його словами, безпечним паління таких трав ніяк не назвеш. "Не можна грати в російську рулетку - легкий чи не легкий наркотик. У тому числі і з цими травами. Їх палять, щоб домогтися ефекту притуплення. У моїй практиці були випадки, коли людина ставала шизофреніком після вживання звичайної коноплі", - розповів він.

На думку Кононенко, чи становлять “спайс” серйозну соціальну загрозу, покаже час. "Можна навести приклад трамадолу, коли через певний час стало зрозуміло, що від нього виникає дуже сильна залежність. Хоча трамадол раніше сприймався як звичайний анальгетик. У будь-якому випадку курильні суміші можуть стати сходинкою до вживання важких наркотиків", - попереджає він.

Суміші для паління, що набирають популярність останнім часом, - далеко не єдині "легальні наркотики", які можна придбати в Донецьку. "Так, в Інтернеті широко представлені контактні телефони, за якими можна замовити т. н. "легальні екстазі" - капсули і таблетки, зроблені в Європі. Зокрема, за дві капсули таблеток під назвою Hypnotic просять 140 гривень. "З ними світ стає добрим і веселим!"- свідчить реклама. Кур'єри також можуть доставити клієнту на будинок енергетичні порошки вартістю до 400 гривень за один грам. Поступово такий товар перебирається і на прилавки магазинів, де його продають разом з біологічно активними добавками.

Аптеки магазинів та ринків Донецька, як виявилося, буквально завалені товаром, від якого місцеві умільці примудряються отримувати цілком законний кайф. І мова навіть не про клей «Момент» або бензин, які нюхають місцеві токсикомани. У досвідчених руках у справжній дурман перетворюються банальні сиропи від кашлю або очні краплі. «Взяти, наприклад, сироп від кашлю«Кофекс», який містить псевдоефедрини - речовини, які можуть викликати ейфорію. Якщо випити певну кількість сиропу (він коштує в аптеках 16 грн.), то кайф забезпечений», - поділився з «Сьогодні» колишній наркоман, 32-річний донеччанин Микола. За його словами, серед наркоманів також популярні очні краплі «Атропін»(всього 4 грн.), що містять речовину, яка заміняє дурман. Любителі мари не обходять стороною і точки, де за копійки можна придбати мускатні горіхи, настоянку собачої кропиви або корінь Аіра, болотної рослини. Ради кайфу горіхи жують, а з трав роблять міцні звеселяючий заварки.

У прес-службі ГУ МВС у Донецькій області кажуть, що боротися з виверткими наркоманами дуже складно. «Це як гідра. Згадайте, яка боротьба була з трамадолом. Його заборонили, але прийшли інші препарати. Потрібно на законодавчому рівні розширювати список нарковмісних препаратів, щоб обмежити їх продаж. До боротьби з легальними наркотиками повинні також активно підключатися звичайні донеччани та громадські організації», - закликають в міліції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.