На 64-му році життя померла співачка Валентина Толкунова

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.03.2010 11:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9640

Співачка Валентина Толкунова, виконавиця улюблених народних хітів 70-80-х років “Поговори зі мною, мама”, “Носики-курносики” та багатьох інших, померла в Москві на 64-му році життя.

Співачка Валентина Толкунова, виконавиця улюблених народних хітів 70-90-х років, померла в Москві на 64-му році життя.

Про це повідомило Російське інформагентство “Новості” з посиланням на джерело в Боткінській лікарні.

За інформацією джерела, у неї було онкологічне захворювання.

Після концерту в Могильові (Білорусь) 16 лютого Толкунова була госпіталізована до реанімації місцевої лікарні. Після виписки її перевели на обстеження до Боткінської лікарні.

Валентина Толкунова народилася 12 липня 1946 року в місті Армавірі Краснодарського краю, до столиці її перевезли у віці одного року, і вона все життя вважала себе москвичкою.

Ще в школі Толкунова пройшла за конкурсом в ансамбль Центрального будинку дітей залізничників під керуванням Дунаєвського, де 10 років співала в хорі, а в 1964 році поступила на диригентсько-хорове відділення в Московський державний інститут культури. Пізніше, вже в 1971 році, закінчила Музичне училище імені Гнєсіних.

У 1966 прийшла в біг-бенд під управлінням Юрія Саульського (ВІО-66), де працювала 5 років солісткою-вокалісткою і співала джазову інструментальну музику. У 1971 році в телефільмі "День за днем" Толкунова озвучила пісні композитора Іллі Катаєва на вірші Михайла Анчарова, які швидко стали популярні у виконанні юної співачки. З того часу у Толкунової почалася активна робота з композиторами-піснярами, серед яких Едуард Колмановський, Мікаел Таривердієв, Павло Аєдоніцкий, Віктор Успенський, Людмила Лядова, Олександра Пахмутова та багато інших.

На наступний рік, у 1972-му, Лев Ошанін запросив її виступити на сцені Колонного залу на ювілейному концерті з піснею Володимира Шаїнського. Цей виступ відкрив для Толкунової шлях на радіо і телебачення.

З тих пір артистка виконала десятки всенародно улюблених пісень, серед яких "Стою на полустаночці", "Срібні весілля", "Поговори зі мною, мама", "Носики-курносики", "Де ти раніше був", "Старі слова", " Мій милий, якщо б не було війни ", "Я не можу інакше", "Я сільська", "Сорок п'ять", "Ми на човнику каталися" та багато сотень інших, записала близько двох десятків платівок, 23 рази ставала лауреатом телевізійного конкурсу "Пісня року".

У 1989 році на базі Москонцерту, де Толкунова працювала з 1973 року, створено Творче об'єднання "АРТ" - Театр музичної драми та пісні, художнім керівником якого стала співачка.

Толкуновій належать звання народної та заслуженої артистки РРФСР, заслуженої артистки Калмикії, уряд України вручив їй Міжнародний орден Честі і орден Святителя Миколая, Митрополит Київський Володимир нагородив її орденом Святої Варвари, також їй були вручені почесні грамоти урядів Казахстану, України, Туркменістану, Кабардино-Балкарії, Калмикії, Естонії.
Крім того, Толкунова нагороджена орденами Пошани, Дружби народів, Ломоносова, Святої Анни, Святого Володимира, Петра Великого, почесним знаком ФАПСІ, медаллю "В пам'ять 850-річчя Москви", вона була кавалером ордена "Меценати сторіччя", лауреатом премії Ленінського комсомолу і премії МВС Росії, почесним залізничником Росії, заслуженим енергетиком Росії, почесним артеківцем, почесним бамівцем, почесним прикордонником та академіком Академії проблем безпеки, оборони і правопорядку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.