Тимошенко попереджує інозмних партнерів прихватизаторів української труби

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.03.2010 13:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9647

Юлія Тимошенко попереджує, що всі пропозиції про передачу у спільне управління чи консорціуми української ГТС є незаконними.

«Всі закордонні партнери, яким теперішні «урядовці» з України запропонують утворити консорціум з управління газотранспортною системою нашої держави, повинні знати, що ця пропозиція є незаконною та суперечить національним інтересам України», - так лідер об’єднаної демократичної опозиції Юлія Тимошенко прокоментувала останні заяви так званих міністрів так званого уряду Януковича-Азарова щодо наміру утворити консорціум з управління українською ГТС.

«Теперішня влада, - зазначила Тимошенко, - не вічна, відповідальні політики повернуться до державного керма і скасують антидержавні угоди, якщо вони будуть укладені. Здавати в управління ГТС – все одне, що здати в управління Україну».

Тимошенко нагадує, що ще 2007 року Верховна Рада за ініціативи БЮТ ухвалила закон, яким заборонено будь-які форми відчуження української газотранспортної системи.

На думку Тимошенко, яка завжди виступала проти втрати державою контролю над ГТС, контракт, що діє сьогодні, забезпечує європейську схему ціноутворення, виключає з цього процесу будь-яку політику, деполітизує газові стосунки з Росією, а відтак зміцнює державну незалежність України.

Крім того, цей контракт не впливає на ціну на газ для населення, яке може повністю забезпечуватися газом власного видобутку.

«Тому консорціум потрібен оточенню Януковича – українським олігархам, які через різноманітні політичні поступки, що є цинічною торгівлею незалежністю та державним суверенітетом, прагнуть отримати надприбутки та продовжити процес привласнення стратегічної власності держави».

Між тим, вчора перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв в ефірі «ICTV» заявив, що уряд повинен створити максимально сприятливі умови для того, щоб всі транзитні потоки енергоносіїв з РФ в країни ЄС йшли тільки через Україну.

«ГТС як була в держвласності, так і залишається, якщо ми створимо консорціум. Це буде жорстко законодавчо затверджено. Це політичні конкуренти говорять, що у разі створення газотранспортного консорціуму ми можемо втратити українську ГТС», - сказав Клюєв.

«Пропонується консорціум Украина-РФ-країни ЄС. Ми повинні створити максимум сприятливі умови для країн Євросоюзу, для Російської Федерації, щоб тільки через Україну йшли всі транзитні потоки, не тільки газу, але і нафти, ми повинні розвивати порти», - додав він.

Коментуючи газові домовленості з Росією, перший віце-прем'єр відзначив: «Політика, яка проводилася по відношенню до РФ протягом останніх п'яти років, була неадекватною. В результаті та ціна на газ, яка зараз існує, непідйомна для України. Якщо ми далі отримуватимемо газ за такою ціною, то у наших підприємств не буде майбутнього».

Він також відзначив, що Україна зробить оплату за спожитий газ вчасно і в потрібному об'ємі.

Коментуючи ситуацію в ПЕК України, Клюєв сказав: «Постачання газу, його реалізація, стан атомної, теплової енергетики - ситуація скрізь достатньо складна».

«Питань маса. І їх потрібно терміново вирішувати», - резюмував перший віце-прем'єр.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.