Табачник: Школярі та студенти будуть самі обирати мову навчання. Звісно, якщо вона - російська

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 23.03.2010 14:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9661

Українські школярі та студенти будуть самі обирати мову, якою вони хочуть навчатися, заявив міністр освіти і науки Дмитро Табачник в інтерв’ю газеті “Сьогодні”, опублікованому у вівторок.

Табачник обіцяє зміну шкільних підручників, повернення російської мови в школи і вузи Києва

"Ми вже зараз створюємо робочу групу, яка має розглянути найбільш болючі питання освіти, в тому числі і щодо мови. Головний принцип, який буде закладено - батьки учнів у школі і студенти у вузах повинні мати право самі обирати, якою мовою навчатися. Вони повинні давати заявки, і вони повинні задовольнятися ", - сказав Табачник.

При цьому мова йде не про русифікацію освіти, як заявляють націоналісти, а про дотримання прав людини.

"Не можна насильно позбавляти громадян країни, у випадку з Україною – переважаючу більшість громадян, права отримувати освіту рідною мовою", - зазначив міністр.

За його словами, отримання освіти рідною мовою не звільняє учнів від знання української (як це намагаються представити націоналісти).

Він нагадав, що навіть в українській радянській школі українська мова була обов'язковою для вивчення.

"Якщо, за твердженням наших націоналістів, в СРСР відбувалася" жахлива насильницька русифікація ", то нехай вони нададуть російській мові в Україні ті ж права, які мала українська в СРСР", - заявив Табачник.

Окрему проблему представляє Київ, де населення багато в чому російськомовне, проте в місті лише шість російських шкіл, практично немає російських дитячих садків, у вузах викладання ведеться тільки українською.

"Уже в квітні я хочу зібрати в міністерстві всіх 500 директорів київських шкіл і запитати у них, як вони будуть виконувати законодавство України щодо вимог батьків самим обирати мову навчання дітей. Що стосується вузів, то так як вони отримають більше автономії, отже, вони зможуть більш гнучко визначати і мову навчання ", - сказав міністр.

Від “Аратти”. Для тих, хто не до кінця зрозумів значення вислову Табачника "школярі та студенти будуть самі обирати мову, якою вони хочуть навчатися", пояснюємо, - школярі і студенти, звичайно ж, "будуть хотіти" навчатися російською. Чи невже ви подумали про англійську, французьку, японську, польську чи вірменську мови?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.