Найбільше щастя для британців - це бути багатшими за сусідів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.03.2010 15:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9667

Щастя не у грошах і навіть не в їхній кількості. А в тому, щоб їх було менше в інших - з’ясували британські науковці.

Британські вчені дослідили фактор щастя, про який згадується і в українському фольклорі - “У сусіда хата згоріла” чи “У сусіда корова здохла”

Щастя не в грошах і навіть не в їхній кількості, а в перевазі над іншими. Незважаючи на значне зростання життєвого рівня британців, зафіксоване за останні 40 років, матеріальна перевага над сусідами і друзями досі лишається головним мотивом для заробітку, пише сьогодні NEWSru.ua з посиланням на The Daily Telegraph.

У гонитві за грошима люди все більше працюють, щоб виплачувати житлові позики і підійматися вгору соціальними східцями. Проте машина, великий будинок і гарна робота роблять людину щасливою тільки тоді, коли навколишні люди до цього менш спроможні. Через це британці стали жертвами хронічної незадоволеності, з'ясував доктор Кріс Бойс, фахівець факультету психології Університету Варвіка.

Британська комісія у справах домогосподарств за сім з гаком років опитала більш як 10 тисяч людей про те, якими щасливими вони почуваються. Відповіді на ці питання порівняли з даними про їхні доходи. Аналіз отриманих відповідей привів до висновку, що найвище щастя для британців (а чи лише для них? Адже про українські поговірки “У сусіда хата згоріла” чи “У сусіда корова здохла” складають легенди, - як про одну з ознак нашої ментальності - прим."Аратти") - це бути багатшими за сусідів.

Дослідження під заголовком "Гроші і щастя: відносний рівень доходу, а не його розмір, впливає на задоволення життям" написано у співавторстві з професором факультету психології Варвікського університету Гордоном Брауном і доктором Саймоном Муром з Кардіфського університету та опубліковано в журналі Psychological Science.

"За останні 40 років наші машини стали швидшими, але у наших сусідів - теж. Якщо в тебе не найбільший будинок або не найшвидкохідніше авто в окрузі, це не дає тобі такого високого емоційного заряду, як тоді, коли ніхто таких не має", - зазначив доктор Бойс. І навіть якщо ти заробляєш мільйон фунтів стерлінгів на рік, це не зробить тебе щасливим, коли твої друзі заробляють по два мільйони.

Отож люди, які здійматься вгору соціальними східцями, керуються бажанням не відставати від інших. Нескінченна гонитва за зростанням добробуту призводить до збагачення суспільства, але воно від цього не стає щасливішим. Отже, щастя не в грошах і навіть не в їхній кількості, а в перевазі над іншими. Тому дослідження ставить запитання, чи корисно для країни постійне прагнення до економічного зростання.

Рецепт щастя хвилював людей в усі часи, саме тому вчені докладають максимум зусиль, щоб якось-таки обчислити його формулу.

Одне з останніх досліджень дозволяють припускати, що люди можуть контролювати стан щастя і підтримувати його за допомогою певних дій, хоч раніше вчені й стверджували, що такий стан, як щастя, закладений більшою мірою генетично і залежить від чинників, які людині не підконтрольні. Колись вважалося, що про прагнення до щастя легше говорити, аніж на ділі щось робити, аби стати щасливим.

Психолог Каліфорнійського університету Соня Любомирських разом з колегами виділила п'ять речей, які, за її думку, допомагають бути щасливим.

По-перше, слід бути вдячним.

По-друге, треба бути оптимістом.

По-третє, треба вміти радіти своїм успіхам.

По-четверте, слід використовувати свої сильні сторони.

По-п'яте, потрібно робити добрі вчинки.

Інші британські дослідники запропонували інший фактор, який сприяє появі щастя - друзі. Вони встановили: люди, у яких щонайменше десять друзів, почуваються набагато щасливішими, ніж ті, у кого їх менше п'яти.

При цьому, за результатами дослідження, у щастя є і своя криза. Вона становить 44 роки - саме в цьому віці, переконані вчені, людина найбільш нещасна.

Рік тому Forbes склав рейтинг найщасливіших країн світу, України в цьому списку не виявилося взагалі. А рейтинг, як і раніше, очолила Данія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.