Міллер сформулював головний інтерес “Газпрому”. Ні про ГТС, ні консорціуми не йшлося

Автор/джерело -  © РІА Новості



Дата публiкацiї - 23.03.2010 23:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9677

“Газпром” стурбований меншими, ніж договірні, обсягами закупівлі природного газу НАК “Нафтогаз України”, але сподівається на вирішення цих проблем з приходом нової команди в Мінпаленерго України.

Про це заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер у вівторок на зустрічі в Москві з українським міністром палива і енергетики Юрієм Бойко.

За його словами, в даний час Україна відбирає газ нижче за планові і зафіксовані в контракті об'єми. Міллер відзначив, що також "Газпром" турбує питання закачування газу в підземні сховища газу (ПГС), розташовані в Україні в поточному, 2010 році.

Як зазначається в повідомленні "Газпрому" за підсумками переговорів Міллера і міністра палива і енергетики України Бойка, сторони обговорили питання постачань російського газу на Україну, на зустрічі було відмічено, що в першому кварталі 2010 року НАК "Нафтогаз України" відбирає менше газу, ніж передбачено контрактом.

"Ми виходимо з того, що НАК "Нафтогаз України" повинен підійти до початку осінньо-зимового періоду 2010-2011 років, маючи в підземних сховищах такий об'єм газу, який дозволить пройти без проблем осінньо-зимовий максимум споживання. Адже це зв'язано і з постачаннями газу для споживачів України, і із забезпеченням надійного транзиту при постачаннях російського газу в Європу", - сказав глава "Газпрому" в ефірі телеканалу "Росія 24".

При цьому він висловив упевненість, що з урахуванням досвіду Бойка і його команди Україна підготується до майбутньої зими і жодних проблем ні з постачаннями газу для споживачів України, ні з транзитом газу до Європи не виникне.

Бойко на зустрічі відзначив, що нове керівництво українського паливно-енергетичного комплексу націлене на оновлення стосунків з "Газпромом" і вибудовування справедливого, взаємовигідного партнерства в газовій галузі.

Українська делегація на чолі з міністром палива і енергетики у вівторок прибула в російську столицю. Очікувалося, що представники уряду України поставлять питання про зниження ціни на газ, яку в Києві вважають за несправедливу. В обмін українці можуть запропонувати РФ створення газотранспортного консорціуму, в рамках якого українська ГТС буде передана в концесію, а також прямий вихід "Газпрому" на внутрішній український ринок, на якому сьогодні монополістом є НАК "Нафтогаз України".

ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 роки; про об'єми і умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки.

Пізніше, 24 листопада 2009 року ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали доповнення до контракту купівлі-продажу природного газу, відповідно до яких річна контрактна кількість газу на 2010 рік встановлена в об'ємі 33,75 мільярда кубометрів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.