115 тисяч громадян УРСР підписалися проти героїзації Бандери

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.03.2010 10:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9681

Соціалістична партія України зібрала більше 115 тисяч підписів на підтримку позбавлення Степана Бандери звання Героя країни.

Соціалісти хочуть провести ревізію результатів нюрнберзького процесу, зарахувавши ворогів нацизму до їхніх посібників

Про це заявив секретар політради партії Леонід Мордовець, його слова наведені на офіційному сайті соціалістів.

Підписи будуть надіслані до адміністрації Президента України. "Віктор Янукович повинен буде відреагувати", - заявив Мордовець.

Л. Мордовець також розповів, що під час акції застосовувалися різні методи спілкування соціалістів з виборцями, переконання людей у правильності ініціативи СПУ: «У Харкові, наприклад, було поставлено понад 20 наметів із символікою СПУ і партії «Діти війни». В інших регіонах наші активісти цілеспрямовано працювали з дітьми війни, для яких тема поваги до ветеранів, учасників ВВВ напередодні ювілею Перемоги найбільш близька. Ми також надрукували листівки з поясненням нашої позиції, роздавали їх людям. Було також надруковано звернення Героїв України А. Пачовського та А. Бугайця до Президента України з вимогою не допустити героїзації фашистів і їх прибічників. Це і партійна робота, і наша громадянська позиція», - підкреслив секретар Політради Соцпартії.

Лідер СПУ О. Мороз додав: «Десятки тисяч людей своїми підписами вже висловили обурення відомим указом В. Ющенко. Але що ми помітили: минулі президенти настільки дискредитували звання Героя, привласнюючи його кому почемзря, часто на підставі особистої відданості, що і цей указ гостро не сприймається, він бачиться як чергова дурість В. Ющенко. Як буде надходити в цьому відношенні В. Янукович, не знаю. Мабуть, до нинішнього моменту в нього й без того турбот достатньо. Хоча зрозуміло - реагувати доведеться».

Звання Героя України керівникові Організації українських націоналістів посмертно присвоїв попередній глава держави Віктор Ющенко. Це відбулося в другій половині січня, незадовго до закінчення терміну президентських повноважень Ющенка. Почесне звання присвоїли Бандері за "відстоювання національної ідеї та боротьбу за незалежну українську державу".

Як нагадує в своєму блозі Сергій Дібров, у дискусіях нерідко можна почути думку, мовляв, "УПА засуджена нюрнберзьким трибуналом", а спроби її героїзації, мовляв, є "спробою перегляду підсумків Другої Світової". У відповідь можна почути, що "у вирішенні нюрнберзького трибуналу ОУН-УПА не згадується".

Насправді ситуація трохи інакша.

У матеріалах нюрнберзького процесу згадки про Бандеру є. Зокрема, це документ 014-USSR - секретний циркуляр по айнзацгрупі С-5, датований 25 листопада 1941. У ньому констатувалося як достовірно встановлений факт, що "рух Бандери" (ОУН (б)) готує антинімецьке повстання на окупованих територіях з метою створення незалежної української держави. У зв'язку з цим айнзацгрупи пропонувалося всі виявлені бандерівців після ретельного допиту розстрілювати, а протоколи допитів негайно відправляти начальству.

Це доказ, представлене трибуналу радянськими прокурорами, свідчить, що бандерівці були жертвами ще одного злочину нацистів: позасудових розправ за ознакою належності до політичної організації.

Таким чином, звинувачення Бандери та бандерівської ОУН у колаборації з нацистами, - це і є справжньою спробою ревізії результатів Нюрнберзького процесу.

Від “Аратти”. Іншої реакції від маргинальних люмпенських сил - годі чекати. Соціалісти просто продемонстрували своє справжнє обличчя - затятих прихильників відновлення радянської “Імперії зла”.

Документи, які підтверджують, що бандерівці були жертвами злочину нацистів



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.