Німецькі вчені розшифрували геном нового виду людей з Сибіру

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 25.03.2010 12:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9697

Антропологи з Німеччини зуміли пролити світло на знайдені на Алтаї останки невідомого раніше виду людей.

Представники цього виду жили в регіоні 48-30 тисяч років тому одночасно з неандертальцями й людьми сучасного типу.

Свою роботу вчені опублікували в журналі Nature.

Автори дослідження на чолі зі Сванте Паабо з Лейпцігського Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка в Німеччині провели розшифровку так званої мітохондріальної ДНК (мтДНК), витягнутої з фрагмента кістки пальця, знайденої російськими археологами в ході розкопок у печері Денисова в Алтайському краї ще в 2008 році.

Вчені довели, що мтДНК колишнього власника кістки, швидше за все, належала більш давній вимерлій формі людей, що мігрувала з Африки задовго до неандертальців, про яку, незважаючи на відкриття, учені поки не можуть сказати практично нічого.

Знову виявлена мтДНК відрізняється від сучасної людської 385 блоками, тоді як мтДНК неандертальця, вперше розшифрована в недалекому минулому групою Паабо, відрізняється від нашої всього на 202 блоки.

Для того, щоб бути точними у своїх оцінках і уникнути помилок, вчені розшифрували нову мтДНК 156 разів, порівняли її з мтДНК 54 сучасних людей, мтДНК стародавньої людини сучасного типу, віком 30 тисяч років, а також шістьма мтДНК неандертальців.

"Отримані дані (про мтДНК) перевершили всі наші очікування. Я майже не можу в них повірити. Це звучить занадто фантастично, щоб бути правдою", - зізнався Паабо в ході прес-конференції, присвяченій публікації.

Результати дослідження вказали вченим на раніше невідомий епізод розселення архаїчних типів людей за межі Африки, який стався між міграцією людини прямоходячої 1,9 мільйона років тому і людини гейдельберзької, що відбулася від 300 тисяч до півмільйона років тому.

Автори сподіваються, що незабаром їм вдасться розшифрувати повну ядерну ДНК знову виявленого типу людей і точно встановити її місце серед відомих типів гомінідів. Якщо гіпотеза про те, що кістковий решток дійсно належав людині раніше невідомого типу підтвердиться, це дасть вченим повне право привласнити їй назву.

До того, як останки потрапили до німецьких вчениї, їх дбайливо зберігали співробітники Інституту археології та етнографії Сибірського відділення Російської академії наук. Вчені припускали, що виявлена кістка належала людині неандертальського типу, яка залишила після себе артефакти мустьєрської культури або культури Леваллуа, які часто зустрічаються в алтайських печерах.

Нагадаємо, в лютому міжнародній групі вчених вдалося розшифрувати геном бушменів, найдавніших представників людства, що дозволить з'ясувати більше про еволюцію людини і людські хвороби.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.