Науковці спробували пояснити причину нічних жахів

Автор/джерело -  © NEWSru.com



Дата публiкацiї - 26.03.2010 03:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9702

Втрата коханої людини, переслідування монстром, безнадійна спроба встигнути кудись - часті сюжети нічних кошмарів. Вчені спробували зрозуміти значення цих неспокійних снів.

Генрі Фюсслі “Нічний кошмар” (1881)

На їхню думку, кошмари можуть відображати переживання людини, але безпосередньо не є відображенням реальних подій. Результати наукових досліджень були опубліковані в "The DailyMail".

Отже, людей, яких переслыдують періодично кошмари, попросили їх описати. Найпоширенішими темами були падіння, погоня, почуття паралізованості, запізнення і смерть коханого. Також досить часто людям снилася втрата волосся або зубів і складання іспиту.

При цьому подыбны сюжети були характерними навіть для тих, хто занадто молодий, щоб облисіти, або занадто старий, щоб здавати іспит.

А ще дослідники виявили певну диференціацію кошмарів залежно від статі людини. Так, чоловіки частіше бачать кошмари про насильство, або про те, що їх грабують, у той час як важка втрата і сексуальне переслідування більше зустрічаються в канві жіночих сновидінь.

Вчені вважають, що такий "популярний" сюжет, як переслідувач-монстр, відображає, швидше за все, певне завдання, яке належить виконати, але людина ним займатися не хоче. Сни з приводу втрати зубів і волосся найбільше поширені серед жінок. Вони, в свою чергу, в принципі, можуть відображати заклопотаність з приводу втрати привабливості.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.