Наша і їхня влада. Як німці відстоюють свій національний інтерес

Автор/джерело -  © Новий регіон



Дата публiкацiї - 26.03.2010 17:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9715

Німецький суд заборонив енергокомпаніям перекладати на кінцевих споживачів коливання газових цін, прив’язаних до цін на нафту. Цим механізмом у Європі визначається ціна більшої частини постачань «Газпрому».

У зв'язку з судовим вердиктом компанії будуть вимушені в період зростання цін відмовлятися від покупки дорогого трубопровідного газу на користь дешевшого зрідженого природного газу (ЗПГ).

На думку економістів, зростання здобичі сланцевого газу в США і викликаний цим перерозподіл газових потоків змусить «Газпром» понизити ціни. У зв'язку з цим, вважають аналітики, інвестпрограма російського газового монополіста без надання податкових і інших пільг буде поставлена під загрозу.

Рішення про заборону коректування цін на газ для кінцевих споживачів, у разі зміни цін на нафту, прийняв федеральний суд міста Карлсруе. Фактично рішення суду, яке може стати прецедентним, забороняє транслювати зростання цін «Газпрому» на кінцевих споживачів, стимулюючи енергокомпанії до переходу на закупівлі ЗПГ, який зараз удвічі дешевше.

В даний час світовий ринок газу знаходиться в стані невизначеності, викликаної різким зростанням здобичі сланцевого газу в США. За три роки США довели здобич сланцевого газу до 51 млрд кубометрів на рік, обігнавши РФ по об'ємах здобичі і удвічі скоротивши імпорт ЗПГ. В результаті об'єми ЗПГ з країн Близького Сходу, призначені для американського ринку, виявилися незатребуваними і були направлені у Європу за демпінговими цінами - по $70-90 за тис. кубометрів. Відзначимо, що по довгострокових контрактах «Гапром» постачає паливо у Європу по $260-300 за тис. кубометрів.

Торік експорт «Газпрому» у Європу знизився на 11,4%, а його частка на європейському ринку знизилася з 25% до 22%. Раніше «Газпром» оголосив про рішення понизити ціни - до 15% постачань у Європу здійснюватиметься по спотових цінах.

Зниження спотових цін на газ, на думку експертів, змусить «Газпром» відповідно знизити ціни за довгостроковими контрактами приблизно на $50-70 за тис. кубометрів. В цьому випадку компанія може не справитися з фінансуванням багатьох інвестпроектів в Росії - якщо держава не почне дотувати їх за рахунок платників податків, знижуючи податкове навантаження на галузь.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.