Радянський історик Петро Толочко наполягає на переписуванні підручників з історії України

Автор/джерело -  © Освітній портал



Дата публiкацiї - 29.03.2010 12:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9723

Етнічний підхід до історії приховує небезпеки, особливо в тому випадку, якщо він знаходить відображення в шкільних підручниках, вважає історик, автор міфу про 1500 річчя Києва, академік Національної академії наук України Петро Толочко.

Радянський інтернаціоналіст Толочко вважає, що Україна ніколи не була російською колонією

"Етнічний підхід загрожує небезпеками, оскільки призводить до того, що дослідники знаходять все нові історичні образи", - сказав Толочко, виступаючи в п'ятницю на міжнародній науково-практичній конференції "Російська історія в шкільних підручниках. Досвід викладання історії в країнах СНД і Балтії", яка проходить у представництві Росспівробітництва в Києві.

За словами академіка, особливо негативні наслідки мав етнічний підхід в останні роки в Україні, коли при владі були помаранчеві. Шкільні підручники, зазначив Толочко, підносять міфи, які згодом можуть зіграти руйнівну роль у міжнаціональних відносинах у СНД.

Зокрема, за словами вченого, пропагується міф про те, що з 16-17 століть власне українська історія на кілька століть закінчилася, оскільки Україну "захопили москалі".

"Цей міф дуже примітивний, але він особливо небезпечний, оскільки він переводить Україну із суб'єктів історичного процесу в об'єкт, коли українці як би і ніякої відповідальності за своє минуле не несуть. І показує, що нібито не було в нас ніякої спільної історії. Договорилися вже до того, що і Велика Вітчизняна війна - не наша війна, а якась "війна руських із німцями", а ми в стороні ", - сказав Толочко.

За його словами, він не знає істориків, які пишуть підручники історії для українських шкіл, але написане ними іноді його "просто вражає".

"Треба міняти підхід. Цей міф принижує, насамперед, український народ, який нібито протягом сторіч всі тільки били і принижували. Як тільки націоналісти цього не розуміють? Треба пам'ятати одне - ніколи Україна не була колонією", - підкреслив історик, додавши, що в російській політичній еліті українці завжди відігравали важливу й значиму роль.

"Зараз головне завдання - повернути історичну гідність нашого народу", - резюмував історик.

Виступив перед учасниками конференції старший радник посольства РФ в Україні Сергій Кузнєцов відзначив, що "підручники історії не повинні робити людей ворогами".

"В історії кожної держави, в історії міждержавних відносин багато найрізноманітніших нюансів, і якщо "витягувати" один негатив, то можна (неправильно) виховати підростаюче покоління, зробити з сусідньої держави образ ворога. Що й робилося тривалий час у підручниках низки держав. Тому на вас лежить колосальна відповідальність, від вас багато в чому залежить, якими будуть відносини між державами", - відзначив Сергій Кузнєцов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.