Вчені з’ясували, як ракові клітини обманюють імунну систему

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 29.03.2010 14:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9728

Вчені довели, що деякі типи ракових пухлин створюють навколо себе молекулярне оточення, яке імітує оточення лімфатичних вузлів, обманюючи таким чином клітини імунної системи і отримуючи можливість безперешкодно і агресивно поширюватися в організмі.

Вченим вдалося зрозуміти, як ракові клітини обманюють імунну систему

Своє відкриття дослідники описали в статті, опублікованій у п'ятницю у випуску журналу Science.

Це відкриття може бути використане для розробки методик боротьби з раком.

У своїй роботі вчені провели дослідження меланоми, раку шкіри, на прикладі модельних тварин (мишей), в якому показали, що деякі типи ракових пухлин при розвитку меланоми здатні створювати навколо себе мікрооточення, яке нагадує за своєю структурою і функціями оточення лімфовузлів.

Лімфовузли - це важлива частина імунної системи, через які відбувається циркуляція імунних клітин в організмі людини. Зокрема, у лімфовузлах спеціальні клітини імунної системи, так звані Т-лімфоцити, отримують інформацію про наявні в організмі чужорідні тіла, антигени, на знищення яких і прямують у наслідку.

Група вчених під керівництвом професора Мелоді Шварц з Федеральної політехнічної школи Лозанни у Швейцарії провела дослідження агресивних пухлин меланоми, які відрізняються від інших тим, що вони виділяють особливий білок-рецептор CCL21. Виявилося, що, як і лімфатичні вузли, цей тип пухлин, завдяки виділенню спеціальних білків, які імітують білки на поверхні лімфатичних вузлів, може приєднувати до себе Т-клітини імунної системи і "вчити" їх не знищувати подібні пухлини в інших частинах тіла. Це дозволяє подібним пухлин "не боятися" знищення імунною системою і вільно поширюватися в організмі.

"Таким чином пухлина обманює тіло, примушуючи його вважати новоутворення здоровою тканиною", - сказала Шварц, слова якої наводить прес-служба школи.

Цей механізм взаємодії ракових пухлин з імунною системою людини був раніше невідомий вченим, а тому автори дослідження вважають, що їх робота дозволить істотно просунутися у створенні і розробці нових методик протистояння розвитку і розповсюдженню раку в організмі людини.

Нагадаємо, раніше вчені з'ясували, що ВІЛ може успішно перечікувати дію ліків у клітинах кісткового мозку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.