Теракт у московському метро. Далеко не всі росіяни вірять у офіційну версію

Автор/джерело -  © Новий регіон



Дата публiкацiї - 29.03.2010 23:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9736

Російська Інтернет-спільнота не вірить офіційним особам, що коментують сьогоднішній теракт в московському метро.

До такого висновку прийшов кореспондент «Нового Регіону», почитавши віртуальні щоденники ЖЖ-юзеров.

80% записів в блогах сьогодні присвячено трагедії в столичному метрополітені. Багато висловлювань співчуття, посилань на інформаційні ресурси, закликів і розповсюдження інформації про здачу крові. Але, в той же час, Інтернет-користувачі намагаються аналізувати ситуацію, діляться інформацією.

«До речі, ви відмітили, що подібне багно у нас трапляється, коли грунт під владою стає хитким?, - пише в своєму ЖЖ юзер starshinazapasa. Треба трон передати - і тут як за збігом (вибухає) Гурьянова і Каширка. Треба у владі зміцнитися - і тут, як найдоречніше - друга Чеченська (війна). Вертикаль захиталася, народ бунтувати почав, і тут дуже вдало і дуже вчасно - терактів у нас вже років п'ять як не траплялося - метро висадили. Тобто, коли потрібно відвернути увагу. Я ні в якому разі нічого не стверджую, боже. Але і ні в які бригади чеченських терористів я теж вже не вірю».

«На відстані 4 тисяч 200 км. від сьогоднішньої трагедії в Москві, встиг поговорити з багатьма людьми. Жоден з них не вірить, що теракти в метро - справа рук терористів. Майже всі як один говорять, що раптово помінялася картинка: говорили про тарифи на електроенергію, ціни на послуги ЖКГ, акції протесту минулого тижня і взагалі, про ситуацію в країні. І раптом нам «підкинули» нову тему - вибухи в московському метро. Останнє відійшло, нібито на другий план» - пише rukhakasia.

Деколи, пости блогеров наповнені злою іронією і сарказмом.

«От як відреагував наш незворушний Старший Гном: «Терористи будуть знищені». Яка бесцінна заява, навіть цінніше, ніж «вона потонула». Він же завжди відповідає за кожне своє слово, на вітер не кидає. Мужииик! Аж попустило. Я з легким серцем сяду в метро і зроблю свою пересадку на Луб'янці, тому що всі «терористи будуть знищені» найближчим часом, думаю, годинни до 5-і вже, не пізніше. До цього руки просто не доходили, а зараз швиденько пробіжаться превентивно по сортирах - і всіх там замочать. І в наших душах запанує мир, як в Чечні», - цитата з живого журналу a-zov.

У чеченських замовників теракту користувачі російськомовного сегменту інтернету мало вірять. Як показують опитування, що проводяться блогерами, більшість жжістів схиляються до іншої думки. Одін з прикладів таких опитувань це чітко ілюструє.

Так або інакше, майже всі упевнені, що теракти спричинять серйозні наслідки у внутрішньополітичній сфері країни.

«Трагедія перекреслила все: стали неістотними цивільні виступи 31 березня, підлі відео з прослушкамі, слабка хвиля мітингів по країні, ігри влади в квазі-лібералізм, два десятки підписів про Путіна у відставку, слабкий виступ олімпійської збірної, економічна криза, що продовжується, корупція, дурні й дороги. Металеві очі мужньо поглянуть з екрану і, як і в 99-му, вимовлять заклинання, від яких на душі стане звично моторошно, зажадають нових жертв, щось відмінять, когось до чогось закликають. «Нам вже відомі прізвища і громадянство виконавців». І далі за текстом, до повного виправлення рейтингу. «Як це все бридко і жахливо! І хто не з нами, той проти нас», - нескінченно повторюватимуть приручені опозиціонери, що раптово принишкнули. Десь на фоні буде розгублено маячити юне дарування з беджіком «Президент»; його роль добігає кінця, пора збирати пожитки і прощатися, а так не хочеться. До сліз...», - прогнозує white-bars.

Втім, є категорія блогеров, яка поспішає звинуватити в тому, що трапився російську опозицію. Типовий приклад - ідеолог руху «Наші» Борис Якеменко.

«Останнім часом т.з. «опозиція» (тобто грантоотримувачіі, фашисти, націоналісти, «правозахисники» своїх, корупціонери, відвідувачі борделів і наркомани) почала посилено розхитувати стабільність. Істерія створюється навколо кожного незначного випадку, людей за будь-якого приводу тягнуть на мітинги саме «проти режиму», хоча метою мітингу цілком може бути тільки директор заводу або начальник місцевого жеку. Бездоказово, дискредитуються будь-які спроби реформ, законопроекти, позитивні почини влади ще на стадії декларацій про наміри. Ці сигнали легко прочитуються тими, чия мета просто дискредитація влади і знищення порядку за будь-яку ціну. У тому числі і ціною життя мирних людей. У хід, цілком можливо, підуть (а може і вже пішли, як очевидно) вибухи і насильство. Підсумком стане руйнування і знищення країни», - пише Якеменко в своєму блозі.

Подібні заяви викликають в интеренет-спільноти бурхливу реакцію. Яскравий приклад - коментарі до цього запису.

Втім, як відзначає кореспондент «НР», сьогодні поки що зарано висувати версії щодо замовників злочину. Про це ж пише блогер tushkanchik99: «Кому вигідно? Ось і подивимося, кому... Якщо режим під соусом боротьби з тероризмом продовжить наступ на громадянськіі права і свободи - замовників і організаторів потрібно шукати в одному місці, якщо... Втім, самі, самі вправляйтеся в логічних побудовах...».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.