Землі поки що не загрожує глобальне похолодання

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 30.03.2010 14:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9744

Уповільнення швидкості теплої течії Гольфстрім могло б призвести до глобального похолодання. Проте дані, отримані із супутників NASA американськими вченими, не дають приводів для занепокоєння.

Зміни Гольфстріму не призведуть до льодовикового періоду

Про це повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на дослідження, опубліковане в науковому журналі Geophysical Research Letters.

Згідно з отриманими даними, в поведінці океанської течії Гольфстрім відбуваються різкі короткострокові зміни, однак довгострокова тенденція залишається стабільною.

Уповільнення Гольфстріму може стати причиною глобального похолодання і навіть настання нового льодовикового періоду, як показано в голлівудському фільмі Післязавтра.

Дані супутникових спостережень з 1993 року свідчать про незначне збільшення обсягу течії, хоча дослідники не впевнені, що це збільшення має критичне значення.

NASA використовує відразу кілька супутників, забезпечених лазерними альтиметрами, які дають точні зміни коливання висоти морської поверхні. На підставі цих даних можна обчислювати обсяги перенесення морської води течіями.

"Зміни, які ми спостерігаємо в оборотній циркуляції, є, ймовірно, частиною природного циклу", - заявив співробітник Лабораторії реактивного руху NASA у Каліфорнії Джош Вілліс.

"Невелике збільшення обсягів оборотної циркуляції з 1993 року збігається з багаторічним циклом розігріву та охолодження Атлантики", - стверджує він.

Перші спостереження, які свідчать про уповільнення циркуляції течії Гольфстрім, з'явилися в 2005 році. Вони були зроблені Національним океанографічним центром Великобританії.

Порівнюючи свідчення системи датчиків Арго, розміщених в акваторії північної Атлантики, з історичними даними, британські океанологи припустили, що обсяги холодної води, яка повертається течією на південь, скоротилися на 30% за період у 50 років. Це дуже значне скорочення.

Теплі поверхневі води, які несе Гольфстрім з Мексиканської затоки, опускаються на дно в арктичних районах і прямують назад на південь, що і становить систему зворотної циркуляції.

Однак більш свіжі дані, отримані тією ж групою вчених, показують, що сила течії змінюється в широких межах у короткостроковому плані, наприклад, в рамках пори року.

Однак, за даними з 2004 року, ніякої довгострокової тенденції немає.

Однак у масовій свідомості міцно закріпився страх з приводу можливої повної зупинки Гольфстріму, чому посприяв фантастичний фільм Післязавтра.

У ньому описується катастрофічне похолодання в результаті такої зупинки, яке в лічені дні призводить до нового льодовикового періоду в Західній Європі і на східному узбережжі Північної Америки.

Однак, як вважає Джош Вілліс, припущення про те, що уповільнення течії може стати причиною льодовикового періоду, завжди належало до сфери фантастики.

Гольфстрім визначає клімат багатьох країн Західної Європи, обігріваючи її атлантичне узбережжя теплими водами Мексиканської затоки. Завдяки течії середня температура в Британії на 4-6 градусів вища, ніж було б за її відсутності.

Гольфстрім є одним з елементів більшої системи морських течій, яка називається Атлантичною меридіональною зворотною циркуляцією. Ця система, у свою чергу, входить до складу глобальної системи в рамках всього Світового океану.

Нагадаємо, в серпні минулого року норвезькі вчені висловили побоювання про те, що глобальне потепління клімату протягом найближчих 60 років може перетворити Північний Льодовитий океан у скупчення мутних, забруднених і застійних вод, позбавлених будь-яких течій. Особливо брудними води океану будуть поблизу берегів Росії, Канади і Гренландії, говориться в дослідженні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.