Уряд намагається стабілізувати цукровий ринок

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 30.03.2010 15:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9745

Україні потрібно завезти 450 тис. т цукру, щоб покрити дефіцит і забезпечити продовольчу безпеку.

Про це повідомив під час прес-конференції міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

За словами Присяжнюка, наразі дефіцит покривається за рахунок 260 тис. т, які ввозяться за рахунок квоти СОТ щодо ввезення цукрової сировини з тростини. На думку міністра, ліцензії неефективно використовуються, оскільки ціна на цукрову тростину різко зменшилася, але власники ліцензій не намагаються закупляти тростину, і грають на те, що ціна на цукор не зменшувалася.

"Ми зібрали їх, відпрацювали графік завезення цієї продукції, по графіку вони зобов'язані включаючи червень завезти 200 тис. т тростини, щоб мати баланс цукру. І ми будемо щотижня відслідковувати їхні зобов'язання, як вони їх виконують, будемо позбавляти ліцензії", - відзначив Присяжнюк.

За його словами, сьогодні міністерство працює над тим, яким чином забезпечити ввезення ще 150 тис. т цукру, щоб країна мала перехідні запаси цукру в період урожаю.

"Є два рішення. І ми вивчаємо прийняття цих рішень. Одне рішення це постанова Верховної Ради щодо збільшення імпорту на 100 тис. т цукру-сирцю з тростини, що дасть можливість працювати цукровим заводам, або підемо шляхом попереднього уряду - завезення цукру з Білорусі", - заявив Присяжнюк.

За його словами, найближчим часом рішення щодо імпорту цукру буде прийнято.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.