Як і слідувало очікувати, Росія вже шукає “грузинський слід” в недавніх терактах. На черзі - “українські націоналісти”?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.03.2010 00:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9748

30 березня секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев заявив, що його відомство перевірить інформацію про можливу співпрацю окремих співробітників грузинських спецслужб з терористичними організаціями на Північному Кавказі.

Рада безпеки РФ не виключає співпраці терористів з грузинськими спецслужбами. Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев відкрито натякає на Президента Грузії

Про це він повідомив в інтерв’ю агентству Інтерфакс. "У нас була інформація про те, що окремі співробітники грузинських спецслужб підтримують контакти з терористичними організаціями на російському Північному Кавказі. Ми повинні перевірити і цю версію теж, щодо терактів у Москві", - сказав секретар Ради безпеки РФ, повідомляє Lenta.ru.

Патрушев також згадав президента Грузії Михайла Саакашвілі. За його словами, поведінка грузинського лідера непередбачувана і "він один раз вже розв’язав війну". "Не виключено, що розв’яже знову", - зазначив глава Ради безпеки, підкресливши, що необхідно перевірити усі версії.

Як відомо, у понеділок, 29 березня, о 7:56 у Москві (6:56 за київським часом) у другому вагоні поїзда на станції метро Луб’янка стався вибух. Через півгодини бомба вибухнула у потязі на станції метро Парк культури. Обидва вибухи прогриміли, коли поїзди знаходилися на платформі. За останніми даними, жертвами терактів стало 39 людей. Поранення отримало більше 70 осіб.

За даними ФСБ, вибухи у московському метрополітені здійснили дві терористки-смертниці. При цьому керівництво Служби безпеки заявило, що до терактів у московському метро причетне угруповання з Північного Кавказу.

Як повідомляли ЗМІ, слідчі органи встановили маршрут терористок. Вони, згідно з раніше оприлюдненою інформацією, сіли до потягів на станції Південно-Західна. У розшук уже оголосили двох жінок, які нібито їх супроводжували.

За даними “Інтерфаксу”, посібників троє - дві жінки і один чоловік. Є всі підстави вважати, що зловмисники проживали кілька днів у Москві або в найближчому Підмосков’ї напередодні здійснення терактів.

Тим часом газета “КоммерсантЪ” посилаючись на неофіційні джерела повідомила, що правоохоронні органи Росії могли мати у своєму розпорядженні інформацію про можливу атаку терористів у метро. За інформацією видання, незадовго до вибухів у метро московська міліція розпочала масові перевірки документів з метою виявити смертниць. Зокрема, зупинялися жінки з кавказькою зовнішністю.

Раніше знищити організаторів вибухів закликали президент РФ Дмитро Медведєв і прем’єр-міністр Володимир Путін.

Тим часом оперативно-слідча група встановила маршрут, по якому смертниці прибули до Москви. Як повідомив Інтерфакс, посилаючись на поінформоване джерело у правоохоронних органах, жінки добралися у російську столицю на приватному міжміському автобусі, який регулярно привозить торговців-човників одного з міст Північного Кавказу на московський ринок Лужники. У їхніх руках було три сумки.

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін повертається до своєї улюбленої “сортирної” риторики

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін повертається до своєї старої улюбленої “сортирної” риторики

На нараді з питань безпеки на транспорті він вимовив фразу, яка, вочевидь, знов стане крилатою. Кажучи про організаторів страшних терактів в Москві 29 березня, він вимовив таку фразу: "Ми знаємо, в даному випадку вони залягли на дно, але це вже справа честі правоохоронних органів - виколупати їх з цього дна каналізації на світ божий".

Путін зазначив, що один з вагонів в метро, який був підірваний в понеділок, був обладнаний системою відеоспостереження. "Як ми бачимо і розуміємо, такі системи не можуть запобігти терактам, але вони недаремні, вони допомагають виявити посібники і організаторів", - наголосив Путін. "Це буде зроблено", - пообіцяв він, передає NEWSru.ua.

Не можна не пригадати, що зі схожого риторичного пасажу почалося сходження Путіна у владі. Восени 1999 року, коли Путін теж був прем'єр-міністром (і потенційним президентом Росії), в країні терористи підривали дома, це відбувалося в Буйнакську, Москві і Волгодонську. В цілому 307 осіб загинуло, понад 1700 осіб було поранено або постраждали в тій чи іншій мірі.

Під час піку загального страху, 24 вересня на прес-конференції в Астані, Путін заявляє наступне: "Ми переслідуватимемо терористів повсюди. Якщо в туалеті зловимо, то і в сортирі їх замочимо". Після цих слів, як вважають експерти, на тлі другої чеченської війни, що розв'язувалася, у прем'єра почав стрімко зростати рейтинг, що кінець кінцем забезпечило йому вісім років президентського терміну, але країну від тероризму не врятувало.

Повернення Путіна до образів десятирічної давності стає метафоричним. Як написала у вівторок британська The Times, якщо версія про "чеченський слід" підтвердиться, по тандему Путін-Медведєв буде завдано хворобливого удару. Вибухи в Москві показали, що стратегія поведінки щодо бойовиків на Північному Кавказі обрана керівництвом Росії невірно. Зокрема, помилкою було скасовувати режим контртерористичної операції в Чечні.

Як визнає видання, тактика боротьби з бойовиками при повній підтримці дій федеральних сил з боку президента Чечні Рамзана Кадирова спочатку принесла деякий успіх, але зрештою бойовики проникли до сусіднього Дагестану і Інгушетії, де продовжили активні бойові дії. Російська влада вимушена була час від часу запроваджквати режим КТО на території цих трьох республік.

Додатковим стимулом для активізації дій сепаратистів слугувало рішення президента Дмитра Медведєва визнати незалежність Абхазії і Південної Осетії.

Нещодавно лідер чеченських сепаратистів Доку Умаров заявив про повномасштабну терористичну війну на території Росії. Умаров попередив російську владу про те, що його бійці збираються "звільнити" від Росії землі Кавказу, а також Краснодар, Астрахань і Поволжя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.