Більшість водіїв не в змозі кермувати і розмовляти по телефону одночасно

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.03.2010 02:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9749

Лише 2,5 відсотка людей можуть одночасно керувати машиною і розмовляти по телефону без загрози безпеки - власної і оточуючих.

Штраф за подібне порушення Правил дорожнього руху - від 425 до 510 гривень

До такого висновку дійшов американський психолог Джеймс Ватсон з університету Юти, повідомляє TechNewsDaily.

У дослідженні, що дозволяє виявляти здібності людей робити дві справи одночасно, взяли участь 200 осіб. Спочатку кожному з них треба було керувати машиною на спеціальному симуляторі, потім разом з кермуванням вони повинні були слухати голос у телефонній трубці і виконувати його завдання: запам'ятовувати слова і вирішувати математичні приклади. Якість кермування в обох випадках вимірювався за часом реакції водія і дистанції руху. В результаті досліджень з'ясувалося, що у 195 випробовуваних під час розмови по телефону значно погіршилися водійські навички.

Колега Джеймса Ватсона, Девід Стреер, пояснює вміння інших 2,5 відсотка учасників тесту робити дві справи одночасно генетичними особливостями. На думку вчених, більшість людей не можуть кермувати і розмовляти по телефону без шкоди безпеці дорожнього руху.

У 2008 році американські вчені прийшли до висновку, що навіть телефонна гарнітура hands-free не рятує водія від погіршення концентрації уваги. За рік до цього британські дослідники провели серію експериментів, в результаті яких було встановлено, що під час телефонної розмови реакція у водія набагато гірше, ніж у нетверезого автомобіліста, пише Lenta.ru.

У багатьох країнах розмова по телефону під час кермування без пристроїв hands-free (“вільні руки”) заборонена. В Україні штраф за подібне порушення Правил дорожнього руху - від 425 до 510 гривень.

Канадський постачальник програмного забезпечення Aegis Mobility розробив новий мобільний сервіс DriveAssistT, який зможе блокувати роботу стільникового телефону водія, коли той перебуває за кермом транспортного засобу. Поки залишається незрозуміло, як саме система буде визначати, що абонент знаходиться саме за кермом, а не їде в машині пасажиром.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.