Жаби безпомилково прогнозують землетруси

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 1.04.2010 15:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9764

Вчені з’ясували, що звичайні ропухи здатні відчувати наближення землетрусів і полишають свої колонії за лічені дні до початку сейсмічної активності.

Такі висновки спостережень за популяцією ропух поблизу італійського міста Аквіла, які покинули колонію за три дні до землетрусу 2009 року.

Як саме жаби відчули наближення землетрусу, незрозуміло, але всі самці і пари, які розмножувалися, покинули колонію, дарма що вона була в 73 км від епіцентру.

Біологи, які вели спостереження за колонією ропух звичайних, опублікували результати своїх спостережень в остаенньому числі спеціалізованого видання Journal of Zoology.

Вчені зазначають, що об'єктивно і кількісно дослідити реакцію тварин на сейсмічну активність дуже складно через рідкісну і непередбачувану природу землетрусів.

Існують кілька досліджень того, як на близькість землетрусів реагують свійські тварини, але досі мало досліджень поведінки диких тварин у таких ситуаціях.

Ловити жаб?

Навіть ті тварини, реакція яких на стихійне лихо доведена, як от риби, гризуни і плазуни, покидають небезпечні місця безпосередньо перед поштовхами, а не за кілька днів до їх початку.

Біолог Рейчел Ґрант з британського Open University планово досліджувала поведінку різних колоній простих жаб в Італії в час, що співпав із потужним землетрусом в Аквілі.

Спостереження велися впродовж 29 днів перед, під час і після землетрусу, який вразив Італію 6 квітня 2009.

Землетрус, потужність якого в епіцентрі склала 6,3 бала за шкалою Ріхтера, стався в 95 км на північний схід від Риму в околицях міста Аквіла.

Біолог вела спостереження за жабами в озері Сан Руффіно, що за 74 км від епіцентру. Вона занотувала дивну поведінку амфібій.

Як землетрус, то не розмножуються!

За п'ять днів до землетрусу кількість самців у колонії, де в цей час відбувалося розмноження, скоротилася на 96%.

Для самців жаб це незвично, бо вони залишаються активними впродовж цілого сезону розмноження аж до часу відкладення ікри.

Жодний інших кліматичних відхилень, які могли би вплинути на поведінку амфібій, не спостерігалося.

Крім того, за три дні до землетрусу, кількість пар жаб, які розмножувалися, впала до нуля.

Хоча за шість днів до землетрусу і через шість днів після нього в озері можна було побачити відкладену жабами ікру, в період землетрусу, від першого поштовху і до останнього, ікра не відкладалася.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.