Фракція БЮТ вимагає законних прав опозиції

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.04.2010 20:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9768

У парламенті виникла закономірна конфліктна ситуація: опозиція вимагає від коаліціянтів виконання законних вимог з перепризначення керівництва парламентськими Комітетами. Регіонали традиційно грають у дурника.

Сьогодні фракція БЮТ виступила з заявою, текст якої ми надаємо без змін та коментарів:

Заява фракції «Блок Юлії Тимошенко» у Верховній Раді України

В Україні відбувається безпрецедентна спроба узурпації усіх гілок влади одним політичним угрупуванням – Партією регіонів. Вперше за роки незалежності над країною зависла загроза диктатури, яка може привести до повної втрати її незалежності. Партія регіонів та її союзники намагаються перетворити законодавчий орган держави на інструмент обслуговування інтересів одного політичного клану.

В масштабах держави розпочалась кампанія по знищенню свободи слова, силові структури перетворюються на репресивні органи, а в стінах парламенту наростає політична корупція, шантаж, залякування та цілковите ігнорування законів України.

З грубими порушенням Конституції сформовано правлячу коаліцію, її уряд, а зараз, всупереч Закону про Регламент Верховної Ради України опозицію намагаються повністю усунути від державотворчих процесів і позбавити її права здійснювати контроль за діяльністю владних органів.

Закон про Регламент Верховної Ради України передбачає, що представникам опозиційних сил надається право здійснення контролю в таких життєвоважливих сферах, як організація роботи Верховної Ради України, соціальний захист населення, формування бюджету держави, захист свободи слова та діяльність судових та правоохоронних систем, щоб не допустити подальших грубих порушень Конституції України та монополізації влади одним політичним кланом.

Саме тому, щоб привести структуру Верховної Ради України у відповідність до демократичних норм та вимог українського законодавства, забезпечити право опозиції здійснювати контроль над владою, забезпечити діяльність усіх державних органів виключно в конституційному полі, фракція Блоку Юлії Тимошенко уповноважена заявити:

- ми вимагаємо здійснити забезпечення прав опозиційних сил в українському парламенті у повній відповідності до Закону про Регламент Верховної Ради України;
- з цією метою та з тим, щоб не допустити будь-яких спекуляцій – фракція БЮТ одноголосно прийняла рішення про відкликання усіх членів фракції з керівних посад, які вони займають у комітетах Верховної Ради України;
- для повноцінної роботи парламенту ми також вимагаємо в найкоротші терміни розглянути питання та обрати Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Щоб запобігти загостренню політичної ситуації в українському парламенті, уникнути загрози виникнення політичної кризи та для забезпечення усіх законних прав опозиційних сил, Фракція БЮТ вимагає в найкоротші терміни розглянути ці питання у сесійній залі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.