Помер розробник одного з перших персональних комп’ютерів

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.04.2010 12:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9775

У США на 69-му році життя помер винахідник, бізнесмен і доктор медицини Генрі Едвард Робертс, більш відомий як Ед Робертс.

Ед Робертс і його творіння - Альтаїр 8800

Про смерть Робертса повідомив агентству Associated Press його син Девід.

За його словами, Ед Робертс помер у четвер, 1 квітня, в Джорджії після кількох місяців невдалого лікування від запалення легенів.

Ед Робертс широко відомий в усьому світі як творець мікрокомп'ютера Альтаїр 8800. Саме цей апарат, розроблений компанією MITS у 1975 році, став прабатьком сучасних персональних комп'ютерів і послужив поштовхом для їх подальшого розвитку.

Розроблений Робертсом мікрокомп'ютер надихнув студентів Білла Ґейтса і його приятеля Пола Аллена на створення компанії Microsoft, яка стала через кілька років найбільшим розробником програмного забезпечення з багатомільярдним оборотом.

Ґейтс підтримував дружні стосунки з Робертсом протягом багатьох років. Засновник Microsoft, дізнавшись про хворобу Робертса, відвідав його минулого тижня.

Робертс у минулому визначив свої зусилля зі створення персонального комп'ютера як "втілення майже мегаманіакальної схеми", яку він запланував ще в юності.

Altair 8800 - саме в такому вигляді користувачі могли його отримати за 439 доларів (у вигляді комплекту для складання). У середині коробки - процесорная плата, плата управління передньою панеллю, плата розширення на 4 слота і блок живлення. Процесорна плата. Біла мікросхема - процесор Intel 8080. Процесор i8080A. На базі цього процесора було створено дві модифікації комп’ютера Altair: 8800b і 8800bt. Дві більш ранні модифікації: 8800 та 8800А були побудовані на базі i8080, що виготовлявся в 40-контактному корпусі і містив істотний недолік, який в певних випадках призводив до його “зависання”.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.