Вчені встановили причину різкого похолодання, що почалося 12 тисяч років тому

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.04.2010 14:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9778

Танення льодовикового щита, який покривав значну частину Північної Америки, стало головною причиною різкого похолодання, що почалося близько 12,8 тисячі років тому.

До такого висновку дійшла міжнародна група вчених. Результати її роботи викладені в статті, опублікованій в авторитетному науковому журналі Nature у четвер, 1 квітня.

У період сильного похолодання клімату, що тривав близько півтори тисячі років, в деяких регіонах температура була нижчою за сучасну на 15 градусів, причому перехід від більш теплого клімату стався всього лише за десятиліття.

Дослідження, проведене Джуліаном Мертоном з університету Сассекса і його колегами з Канади, дозволило довести гіпотезу, що причиною різких кліматичних змін стало танення гігантського льодовика, який займав східну частину території сучасної Канади.

Поштовхом до подальшого пониження температур став прорив льодовикового озера Агассис і потрапляння величезних обсягів прісної води в північну Атлантику.

Більш холодна і більш легка прісна вода утворила своєрідний екран на поверхні океану. Він знижував температуру приповерхневого повітря, внаслідок чого утворилося значно більше дрейфуючого льоду, а Гольфстрім - тепла течія, яка визначає клімат майже всієї північної півкулі – виявилася "обрубана" і перестала досягати північних широт.

Автори роботи нагадують, що гіпотеза про фатальну роль озера Агассис у наступі похолодання була опублікована в Nature ще в 1989 році групою вчених під керівництвом Уоллеса Брекера (Wallace Broecker). Проте точних доказів цього зв'язку не існувало.

Команда Мертона знайшла останню відсутню ланку в цьому ланцюжку - сліди потужних потоків води, що ведуть від льодовикового озера до океану. Вони вивчали відкладення біля дельти річки Маккензі і виявили сліди сильної ерозії, які могли бути пояснені тільки переповненням і проривом давнього льодовикового озера.

Автори статті відзначають, що їх дослідження вкрай важливе для вивчення наслідків танення дрейфуючих і материкових льодів в Арктиці, яке також приводить до надходження значних обсягів прісної води.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.