Українці ухиляються від податків через чиновників

Автор/джерело -  © Ринок.biz



Дата публiкацiї - 20.09.2006 12:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=978

Аналітична група “Центр” вивчила відношення населення України до сплати існуючих податків.

На запитання: “Не секрет, що деяка частина українських громадян ухиляється від повної або своєчасної сплати встановлених податків. Як ви думаєте, чому ці люди намагаються піти від сплати податків?” більшість опитаних відповіли: “Тому, що державні чиновники використовують податки не на потреби українського народу, а для забезпечення себе комфортними приміщеннями, престижними автомобілями, високими зарплатами і т.і”.. Така думка характерно для 47,4% українців.

41,3% респондентів уважають, що громадяни не платять податки тому, що “існуюча податкова система несправедлива до тих, хто чесно заробляє свої гроші”. Третя причина - тому, що в існуючій системі податків не видно на що саме витрачаються податки українських громадян (37,3%).

Ще вони ухиляються від оподатковування тому, що існуючі податки завищені й не дають можливість людям гідно існувати (29,3%) і через те, що всі податки платять тільки люди, які не знають, як можна піти від часткової або повної сплати податків (13,8%). Нарешті, частина респондентів уважає, що ухиляються від податків тому, що сплата всіх податків з отриманих доходів може привести до втрати джерел цих доходів (9,4%) і тому, що в нас заведено не платити всі податки (6,1%).

“Значна частина українського населення ставиться негативно не самій системі оподатковування, а до того, як надалі використовуються кошти, виручені від оподатковування”, - резюмував директор “Центра” Володимир Леонов.

Дослідження проводилося наприкінці серпня - початку вересня, було опитано 702 українські мешканці в десяти областях України. Вибірка репрезентативна по статі, віку й типу поселення ( місто-сіло). Погрішність дослідження - 4%. Метод опитування - анкетування.

Інформаційно-аналітична група “Центр” створена в 2005 році. Спеціалізується на соціально-політичних і соціально-економічних опитуваннях дослідженнях.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.