Україна для людей. Новий КЗПП робить працівника в п’ятеро безправнішим

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.04.2010 10:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9788

В Україні тривають суперечки довкола нового проекту Трудового кодексу. Незалежні профспілки та громадські організації заявляють, що новий кодекс суттєво обмежує права найманих працівників.

Натоміть автори законопроекту – депутати-регіонали – кажуть, що такі твердження є безпідставними.

Робота над проектом нового Трудового кодексу тривала близько семи років. За словами критиків законопроекту, найбільше неприйняття викликає те, що новий проект значно спрощує процедуру звільнення робітника, а також дозволяє роботодавцям збільшувати тривалість робочого дня.

«Автори законопроекту взяли за основу проект нового трудового кодексу, розроблений при підтримці Міжнародної організації праці, але суттєво його погіршили, – каже голова Конфедерації вільних профспілок, депутат-б’ютівець Михайло Волинець. – Скажімо, статтею 143 проекту Трудового кодексу передбачено збільшувати робочий тиждень до 48 годин. Тобто – на сім годин».

На початку квітня біля адміністрації Президента низка громадських та профспілкових організацій провели акцію протесту, вимагаючи від Президента втримати Партію регіонів від голосування за законопроект.

«Зауваження абсолютно не коректні і неаргументовані» – регіонал Сухий

Михайло Волинець вважає, що проект нового трудового кодексу захищає насамперед інтереси роботодавця на шкоду інтересам найманого працівника.

«Відповідальність роботодавця передбачено в чотирьох статтях, – каже він. – Виписані ці статті розмазано, і нечітко. А відповідальність працівника перед роботодавцем розписано в 20 статтях!», – зауважує голова Конфедерації вільних профспілок.

Натомість один із авторів проекту нового кодексу законів про працю депутат-регіонал Ярослав Сухий вважає подібні звинувачення безпідставними.

«Цей варіант погоджений Міжнародною організацією праці і всіма експертами. Він нічого не погіршує, він нічого не поліпшує. Критика, яка зараз звучить, іде від одного суб’єкта – від так званого незалежного профспілкового діяча якогось. Зауваження абсолютно не коректні і неаргументовані. Ну, взяти хоча б тривалість робочого часу, робочого дня: він як був, так і залишається виписаний на основі конвенції Міжнародної організації праці», – каже Ярослав Сухий.

Компартія проти Кодексу, але коаліцію не полишить

Між тим, суперечка довкола нового трудового кодексу триває не лише між владою та опозицією, але й усередині коаліції. Зокрема, фракція КПУ не збирається підтримувати запропонований регіоналами законопроект, якщо його не буде допрацьованою. Проте комуністи запевняють, що ця суперечка не вплине на міцність коаліції.

«У нас дійсно є дуже серйозні зауваження до цього проекту, – говорить депутат-комуніст Олександр Голуб. – Він дійсно обмежує права трудівників на користь роботодавців. Утім, присутність в єдиній коаліції абсолютно не означає, що треба беззастережно голосувати за всі ініціативи, з якими виходять суб’єкти коаліції. Скажімо, Партія регіонів так само не готова стовідсотково підтримати ті пропозиції, з якими виступає Блок Литвина або комуністи».

Голосування за проект Трудового кодексу має відбутися в середині квітня. Експерти розцінюють вірогідність ухвалення нового Трудового кодексу як високу. А за словами авторів законопроекту, від ухвалення цього документу залежить подальша доля пенсійної реформи та низка інших соціальних законопроектів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.