Археоптерикс виявився нічним птахом

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 6.04.2010 21:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9798

Американські учені розробили критерій, який дозволяє на підставі будови черепи визначати, який спосіб життя вів той або інший птах.

Стаття дослідників з'явилася в журналі Vision Research. Використання нового критерію відносно археоптерикса показало, що він полював ночами, уточнює New Scientist.

Учені орієнтувалися на характеристики очних ямок і склерального кільця (шар дрібних кісточок в стінці ока). Проаналізувавши 77 видів птахів, автори нової роботи визначили, що залежно від способу життя (плювання вдень, вночі або в сутінках) зовнішній і внутрішній діаметри склерального кільця, а також глибина очної ямки знаходяться в чіткій закономірності.

Анатомічні характеристики очей археоптерикса однозначно вказують, що він вів нічний спосіб життя. Досі спеціальних досліджень щодо часу активності цього вимерлого птаха юрського періоду не проводилося, проте на більшості зображень, виконаних за участю експертів, археоптерикс намальований вдень.

Торік інший колектив авторів вивчив ще одне з відчуттів археоптерикса - слух. На підставі будови вуха археоптерикса дослідники довели, що ці птахи чули дуже погано.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.