Міністр Грищенко публічно заперечив Президенту Януковичу і поставив під сумнів Конституцію України?

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 7.04.2010 11:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9799

Чорноморський флот Росії не несе загрози для України.

Про це заявив в інтерв`ю радіостанції «Ехо Москви» міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

«Я думаю, що все залежить від того, як ми вибудовуємо відносини. База (Чорноморського флоту РФ - УНІАН) сама по собі не може бути загрозою як такою. Вона (база) існувала історично», - сказав Грищенко.

За його словами, Чорноморський флот базується в Севастополі століттями і має трагічну долю, оскільки в історії було кілька випадків, коли моряки Чорноморського флоту були змушені самі топити свої кораблі. Тому «відчуття людей у морській формі, що це місце для них святе», - додав він.

У той же час, за словами Грищенка, складно сказати, яку роль відіграватиме флот на Чорному морі в XXI столітті. «Не упевнений, що це реальна військова сила, котра може вирішувати не тільки глобальні, а й регіональні питання. Питання ці - до військового і політичного керівництва Росії. Ми думаємо, що через закритість Чорного моря цей басейн потребує сил берегової охорони», - сказав він.

Міністр зазначив, що потенційні погрози відомі, і для їх вирішення не потрібні лінкори і крейсери.

«Ми зараз думаємо про те, що цю тему слід зняти як подразник з порядку денного, надійно, впевнено. Адже немає підстав вважати, що максимум 20 тисяч чоловік усього флоту можуть створювати загрозу такій країні, як Україна», - зазначив Грищенко.

Від “Аратти”: загальновідомо, що Міністр іноземних справ має беззаперечно виконувати Конституцію, закони та Укази Президента України (ст. 113 Конституції України).

Стаття 17 частина 6 Конституції прямо забороняє розміщення на території України іноземних військових баз.

Стаття 14 Перехідних положень Конституції чітко визначає, як виключення статус існуючих до її прийняття іноземних військових баз, тобто ЧФ РФ виключно на підставі міжнародного Договору, ратифікованого парламентом. Такий Договір було украдено і ратифіковано у 1997 році і він передбачає чіткий термін аренди - до 2017 року, оскільки саме він пов'язаний з виконанням зовнішніх боргових зобов'язань України перед РФ.

Отже, з моменту виконання Україною боргових зобов'язань перед РФ стаття 14 Перехідних положень автоматично втрачає силу і частина 6 ст. 17 Конституції діє без будь-яких виключень. Укладення нового договору з РФ в цьому випадку неможливе, оскільки він суперчитиме Конституції України.

Вчора, виступаючи на засіданні РНБО Президент Віктор Янеукович вчергове публічно підтвердив свою концепцію позаблокового статусу України. «Політика позаблоковості, на моє переконання, найбільш адекватна та чесна відповідь на геополітичну ситуацію, в якій сьогодні знаходиться Україна», – сказав Янукович.

Як відомо, у міжнародній практиці позаблокові, нейтральні держави категорично відмовляються від розміщення іноземних військових баз на своїй території. Натомість розміщення іноземних військових баз на території держави є ознакою її присутності у військовому блоці. Для прикладу можна узяти загальновідомий блок НАТО.

Отже, фактично месидж Грищенка можна зрозуміти, як публічне заперечення Перезиденту Януковичу, який вже поставив йому, міністру, конкретне завдання на напрацювання нової зовнішньополітичної доктрини України, як позаблокової держави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.