Конституційний Суд визначився із КоСаРями

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 8.04.2010 14:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9822

У формуванні коаліції депутатських фракцій можуть брати участь окремі депутати, яких визнано позафракційними.

Відповідне рішення Конституційного суду України (КСУ), прийняте 6 квітня ц.р., оприлюднив сьогодні голова КСУ Андрій Стрижак, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, в аспекті конституційного подання положення частини 6 ст. 83 Конституції, ч. 4 ст. 59 регламенту Верховної Ради у системному зв'язку з положеннями статей 1,5,15,36,38,69,76,79,80,81, ч. 5, 7, 9 ст. 83, ст.86 Конституції, ст. 60,61 регламенту ВР слід розуміти так, що окремі нардепи, зокрема ті, які не перебувають у складі депутатських фракцій, що ініціювали створення коаліції депутатських фракцій у ВР, мають право брати участь у формування коаліції депутатських фракцій.

Нагадаємо, до КСУ звернулися 68 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положень ч. 6 ст. 83 Конституції України, ч. 4 ст. 59 регламенту Верховної Ради України стосовно можливості безпосередньої участі окремих народних депутатів України у формуванні коаліції депутатських фракцій.

Депутати стверджують, що частиною четвертою статті 59 регламенту запроваджено інститут позафракційних народних депутатів України, якими вважаються народні депутати, виключені зі складу депутатської фракції.

У конституційному поданні зазначено, що КСУ у своїх рішеннях визначив депутатські фракції суб'єктами формування коаліції, а також указав на роль депутатських фракцій у процесі структурування та внутрішньої організації діяльності Верховної Ради України, у тому числі у формуванні коаліції депутатських фракцій.

Однак питання можливості участі позафракційних народних депутатів у формуванні коаліції депутатських фракцій Конституційним судом України не розглядалося.

За таких обставин, на думку народних депутатів, виникла практична необхідність у з'ясуванні зазначених положень Конституції України та регламенту в аспекті участі у формуванні коаліції депутатських фракцій окремих депутатів, яких визнано позафракційними.
Від “Аратти”: наразі, після вердикту КС, у коаліції виникли проблеми, оскільки ним легалізовано право участі у коаліції позафаракційних нардепів.

Фракція ПР має у свої лавах 172 нардепи, КПУ - 27, Блоку Литвина - 20, позафракційних - 4. У підсумку легальних членів коаліції набирається 223 нардепи, чого явно не вистачає до мінімальної суми 226. Тобто, окремі надепи-перебіжчики з фракцій БЮТ і НУ-НС очевидно не можуть бути у коаліції, якщо фракція не увійшла до її складу.

Відтак, настає проблема легітимності і уряду, і коаліції, як такої, оскільки добровільний вихід нардепа з фракції - означає автоматичну втрату мандата. Позафракційним може бути лише нардеп, якого виключили з фракції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.