Трагедія під Смоленськом. Нові подробиці

Автор/джерело -  © Рейтер



Дата публiкацiї - 10.04.2010 15:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9843

Президент Польщі Лех Качинський загинув під час катастрофи, в умовах туману під Смоленськом, літака Ту-154, на борту якого знаходилися по разним даним від 96 до 132 чоловік. Ніхто з пасажирів і членів екіпажа не вижив, повідомили представники російських і польських властей.

Глава центробанку Польщі, заступник міністра закордонних справ, глава генерального штабу озброєних сил країни, а також дружина Президента також летіли у складі польської делегації на щорічну жалобну церемонію пам'яті жертв Катині, повідомив представник польського уряду.

"Приблизно о 10 годині 50 хвилин на околиці міста Печерська Смоленської області під час заходу на посадку в умовах сильного туману зазнав катастрофу літак Ту-154 Президента Польщі, на борту якого знаходилися 132 людини, зокрема Президент Польщі Лех Качинський і його дружина", - повідомив слідчий комітет при прокуратурі РФ на своєму сайті.

"Все свідчить про те, що Президент Польщі Лех Качинський і його дружина Марія Качинська загинули", - наводить слова офіційного представника Польщі Петра Пашковського телеканал "Россия- 24".

В той же час МНС Росії має в своєму розпорядженні інші дані про кількість пасажирів, що знаходилися в лайнері.

"На борту Ту-154, що розбився під Смоленськом, були 96 чоловік, 88 з них - члени офіційної делегації", - сказала Рейтер представник МНС Олена Чернова.

Губернатор Смоленської області Сергій Антуфьев сказав, що загинули всі, хто знаходився на борту. Польське інформаційне агентство PAP також повідомляє, що ніхто не вижив.

На кадрах, показаних по телеканалу "Росія-24" з місця катастрофи, видно обвуглені фрагменти літака, розкидані на місці катастрофи.

Катастрофа відбулася приблизно в 2 кілометрах від аеродрому, за попередніми даними, в умовах поганої видимості через туман.

Представник адміністрації Смоленської області Андрій Евсєєнков сказав, що, за попередніми даними, причиною аварії могла стати помилка пілота. Місцеві чиновники говорять, що літак зачепив дерева під час приземлення.

Представник авіадиспетчерської служби, який був присутній під час переговорів з пілотом, сказав Рейтер, що той ігнорував рекомендації.

"Пілотові радили летіти до Москви або Мінська через густий туман, але він все ж таки вирішив приземлятися. Ніхто не повинен був приземлятися в такому тумані", - сказав він на умовах анонімності.

Федір Лагутін, колишній військовий пілот, що знаходився неподалік від місця падіння літака, сказав, що пілот, можливо, не розумів, як близько він знаходився до землі.

"Я почув якийсь звук, різкий шум, і мене здивувало, що звук двигуна звучав так, як якби він працював на максимальних оборотах. Так не повинно бути при посадці. Я думаю, що це означає, що літак хотів підніматися".


Президент Росії Дмітрій Медвєдєв відправив на місце катастрофи главу СКП Олександра Бастрикина. Глава Мінтрансу Ігор Левітін і міністр по надзвичайних ситуаціях Сергій Шойгу також вилетіли до Смоленська.

НОВІ ВИБОРИ

Польща проведе дострокові президентські вибори після загибелі Качинського, сказав представник уряду країни.

"Відповідно до конституції, ми повинні будемо провести дострокові президентські вибори", - сказав Рейтер Павло Грас.

"В даний час спікер нижньої палати парламенту, Броніслав Коморовський, автоматично стає... виконуючим обов'язки Президента", - додав він.

Дата нових виборів має бути оголошена впродовж двох тижнів, а голосування повинно пройти не пізніш двох місяців з моменту оголошення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.