Трагедія під Смоленськом. Російська сторона натякає на помилку екіпажу літака Президента Качинського

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 10.04.2010 23:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9846

Екіпаж літака Ту-154, на якому в Смоленську область летіла польська делегація на чолі з Президентом Лехом Качинським, кілька разів не виконав вказівок керівника польотів аеродрому “Смоленськ”.

Прем’єр РФ Владімір Путін і глава МНС Сєргєй Шойгу на місці загибелі Президента Польщі

Про це заявив журналістам перший заступник начальника Головного штабу ВПС РФ генерал-лейтенант Александр Альошин.

"На відстані 1,5 км до посадкової смуги група керівництва польотів виявила, що екіпаж збільшив вертикальну швидкість зниження і почав знижуватися нижче глісади. Керівник польотів дав команду екіпажу про переведення літака в горизонтальний політ, і, коли екіпаж не виконав вказівок, кілька разів віддав команду на відхід на запасний аеродром. Проте, екіпаж продовжував знижуватися", - сказав Альошин. - На жаль, це закінчилося трагічно".

Альошин наголосив, що літак Ту-154 з польським Президентом на борту "на відстані 50 км увійшов до зони, і був оповіщений керівником польотів про те, що погода нижча метеомінімуму аеродрому, і було рекомендовано екіпажу піти на запасний аеродром".

"Екіпаж ухвалив рішення про те, що виконає захід на посадку і на висоті ухвалення рішення, ухвалено остаточне рішення про відхід на запасній або на посадку. Це не суперечить практиці - остаточне рішення про захід на посадку або на відхід на запасний аеродром ухвалює командир екіпажу", - вказав Альошин.

Він відзначив, що екіпаж польського літака виконував захід на посадку штатно до висоти 100 м.

Альошин також повідомив, що сьогодні на аеродром "Смоленськ- Північний" "планувалося прибуття двох польських літаків Як-40 і Ту-154 і російського літака Іл-76. Літак Як-40 благополучно здійснив посадку в 09:15 мск". За словами Альошина, літак Іл-76 російських ВПС при заході на посадку потрапив в складні метеоумови і пішов на запасний аеродром.

У свою чергу глава МНС Росії Сєргєй Шойгу, який знаходиться на місці події, повідомив, що траєкторія польоту польського літака свідчить, що відхилення від злітної смуги було не тільки по висоті, але й по ширині.

"На місці катастрофи виявлені бортові самописці. Вже почалася їхня експертиза, яка проллє світло на причини катастрофи, - сказав міністр. - Траєкторія польоту літака свідчить про те, що відхилення від злітної смуги було не тільки по висоті, але й по ширині не менше, ніж на 150 метрів". Сам лайнер повністю зруйнований, відзначив він.

За словами Шойгу, жертвами авіакатастрофи стали 97 чоловік. "Тіла загиблих будуть направлені до Москви для пізнання вже сьогодні", - відзначив глава МНС.

Офіційний представник Генпрокуратури Марина Гріднєва озвучила попередню версію, згідно якої літак Президента Польщі під час заходу на посадку зачепився за верхівки дерев "в умовах поганої видимості через сильний туман".

За свідченням польського телеканалу ТВН-24, авіалайнер опустився на неприпустимо низьку висоту, всього 2,5 метра від землі, коли пілоти вирішили підняти машину в повітря і знов зайти на посадку. У цей момент пілот дав двигунам повну потужність, але швидкість була вже низькою, літак зачепився за дерева, впав і запалав. При цьому, за наявними даними, польські пілоти робили вже четвертий захід на посадку.

За словами заступника головнокомандуючого ВПС з протиповітряної оборони генерал-лейтенанта Сєргєя Разиграєва, катастрофа літака Президента Польщі не може бути пов'язана з якістю аеродрому "Північний" під Смоленськом. "Цей аеродром першого класу", - підкреслив він.

Авіалайнер Ту-154М Президента Польщі (борт номер 101) експлуатувався майже 20 років. Він був зроблений в СРСР 29 червня 1990 року. Ним користувалися Президенти Польщі Войцех Ярузельський, Лех Валенса і Олександр Квасневський.

Останній раз капітальний ремонт цього літака був проведений на заводі Самари "Авіакор" в кінці минулого року. "Акт прийому-передачі літака після його ремонту замовником був підписаний 21 грудня 2009 року і 23 грудня він вилетів до Варшави на місце постійного базування", - повідомив генеральний директор підприємства Алєксєй Гусєв. За його словами, після ремонту, літаку був призначений термін служби 25 календарних років і шість місяців".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.