Між екіпажем Президента Качинського і російськими діспечерами не могло бути мовного нерозуміння

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 13.04.2010 10:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9854

Пілот Ту-154, що зазнав катастрофу 10 квітня під Смоленськом, Аркадіуш Протасюк досконало володів російською мовою, і йому був добре знайомий аеропорт "Північний" в Смоленську, на який він збирався посадити літак Президента Польщі.

Таким чином колеги Аркадіуша Протасюка прокоментували заяву диспетчера польотів з Смоленську про те, що польський льотчик не знав російської мови, коли той радив йому з-за поганої погоди приземлитися на іншому аеродромі, повідомляє сайт польської газети "Газета виборча" з посиланням на товаришів по службі і друзів льотчика по полку.

Як відзначає видання, один з пілотів Ту-154 полковник Бартош Строїньський спростував заяви про недостатнє знання російської мови капітаном 36-го спецполку ВПС Польщі Протасюка. За словами полковника, вони разом із загиблим льотчиком вели літак на Смоленськ за три дні до катастрофи, коли на борту знаходився прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Раніше польські ЗМІ повідомили про те, що переговори між диспетчером смоленського аеропорту і пілотами літака Президента Польщі велися російською мовою.

"Арек досконало говорив російською. Досконало вів листування як польською так і російською, і англійською. 7 квітня, коли ми туди літали, не було ніяких зауважень", - заявив Строїньський.

Заступник командира полку підполковник Гжегож Кулаковський, зі свого боку, підкреслює, що капітан Протасюк відповідав всім необхідним вимогам, щоб летіти до Смоленську з Президентом Польщі 10 квітня, мовиться в повідомленні.

"Капітан Протасюк знав той аеродром і був підготовлений до того польоту. 7 квітня він здійснював (такий самсий) політ з паном прем'єр-міністром", - заявив Кулаковський.

Нагадаємо, польський урядовий літак Ту-154 розбився під Смоленськом в суботу вранці. На борту літака був Президент Польщі Лех Качинський і його дружина Марія Качинськая. Глава Польщі разом з офіційною польською делегацією летів в Катинь для участі в меморіальних заходах. На борту знаходилися 96 чоловік: 88 пасажирів і вісім членів екіпажа, включаючи президентське подружжя. Всі вони загинули.

На сьогоднішній день пізнано 45 загиблих. Серед пізнаних - дружина Президента Польщі, яку пізнали по обручці. Всенародне прощання з Лехом і Марією Качинськими відбудеться 13 квітня в президентському палаці. Труну з тілом дружини польського лідера повинні доставити до Варшави сьогодні вранці. Труна з тілом Леха Качинського була привезена учора. Прощання з президентським подружжям буде тривати весь сьогоднішній день і, можливо, навіть всю ніч на середу. Дата похоронів Леха і Марії Качинських ще не визначена, але в суботу на площі Пілсудського в польській столиці може відбутися прощальна траурная церемонія пам'яті жертв авіакатастрофи під Смоленськом.

Як повідомлялося, лише 14 тіл жертв можна було пізнати без проблем. Про це заявила міністр охорони здоров'я Польщі Єва Копач. До Москви продовжують прибувати родичі загиблих в авіакатастрофі для участі в процедурі їхнього пізнання. Московський уряд узяв на себе витрати за проживання та харчування, а також ритуальні послуги.

Бортові самописці літака, що розбився, в неділю були доставлені в спеціальну лабораторію Міждержавного авіаційного комітету, де фахівці повинні встановити причину авіакатастрофи. Але вже зараз всі експерти сходяться на думці, що винен екіпаж, який наполегливо відмовлявся піти на запасні аеродроми до Мінська, Вітебська або навіть Москви. Це було зроблено через погані метеоумови. Гідрометцентр ще напередодні повідомляв про туман, що насувається. У момент посадки літака видимість була всього 100–150 метрів. Проте екіпаж ухвалив рішення йти на посадку, що підтверджується вилученими записами.

Літак був в чудовому технічному стані, в грудні він повернувся до Польщі після капітального ремонту в Росії, нагадує "Газета виборча". Як розповів "Комерсантові" генеральний директор ВАТ "Авіакори" (на цьому підприємстві літак пройшов торік плановий капітальний ремонт) Олексій Гусєв, на Ту-154 було встановлено сучасне пілотажно-навігаційне устаткування P-RNAV, призначене для використання у тому числі і на всій європейській території. За словами Гусєва, це устаткування встановила сама польська сторона кілька років тому, погодивши заздалегідь всі свої дії з підприємством-виробником літака і конструкторами. Гусєв відмовився назвати фірму-виробника навігаційного устаткування, відмітивши лише, що воно нічим не поступається апаратурі, встановленій в сучасних Boeing і Airbus.

При цьому відзначимо, що аеродром "Північний" не обладнаний автоматичною системою навігації і всі повітряні судна тут заводяться на посадку "із землі".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.