Останки із саркофага Ярослава Мудрого не належать князю

Автор/джерело -  © Освітній портал



Дата публiкацiї - 13.04.2010 16:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9861

Знайдені в саркофазі Ярослава Мудрого останки не мають ніякого відношення до князівського поховання і належать невідомому чоловіку.

Останки Ярослава Мудрого в його саркофагу були підмінені за радянської влади

Про це повідомив один із учасників групи дослідників, які проводили дослідження саркофага, що знаходиться в "Софії Київській".

"Вже точно відомо, що кістки, знайдені в гробниці, набагато молодші. Останки Ярослава, найімовірніше, зникли. Але нам було суворо наказано не розголошувати цю інформацію: керівництво не хоче, щоб про це поки що знали", - сказав один із співробітників "Софії Київської".

Усипальницю князя Ярослава Мудрого розкрили у вересні минулого року.

Офіційно в "Софії" від коментарів ухиляються. "Новини щодо кісток Ярослава є, але ми поки нічого говорити про це не будемо. Попереду ще генетичний аналіз, а до остаточних результатів - ніякої інформації про кістки", - сказала заступник гендиректора з наукової роботи Ірина Марголіна.

Мовчать і в Національному медичному університеті ім.Богомольця, в якому медичну експертизу кісток повинні були закінчити ще в березні. "Зараз аналізи припинені з об'єктивних причин. За домовленістю з керівництвом "Софії", попередні результати дослідження коментувати не буду", - говорить завідувач кафедри судмедекспертизи Борис Михайличенко.

Раніше справжність кісток не піддавалася сумніву: науковцям вдалося побачити за останками патологію ноги, яку Ярославу приписували літописи. Загубитися вони могли і в Росії - вперше гробницю відкрили в 1932 і 1939 роках для складання опису, після чого їх передали до Ленінграда, а потім повернули - вже після війни. І тільки зараз саркофаг вирішили знов розкрити.

"Зрозуміло, чому в "Софії" мовчать. Це дуже неприємна ситуація: розраховували зробити сенсацію, а вийшла пустишка. У заповідника першого запитають, якщо дізнаються про зникнення, адже він відповідає за збереження кісток", - вважає археолог Віталій Козюба. На його думку, зараз співробітники заповідника судорожно шукають кістки у себе у фондах.

"Необов'язково вони загубилися в Росії. Співробітники і керівництво "Софії" змінюється. Десь могли недогледіти, втратити етикетку до ящика. А якщо їх все ж таки не передали з Пітера, то з огляду на його блокаду під час війни, плутанину, знайти їх буде неможливо ", - вважає Козюба.

У свою чергу директор Інституту археології Петро Толочко упевнений: дуже велика вірогідність, що кістки несправжні. "Але тоді вони вже втрачені назавжди. Де їх шукати, незрозуміло", - сказав нам Толочко.

Плани на останки Ярослава Мудрого у вчених були грандіозними: хотіли зробити гістологічний, медико-анатомічний та генетичний аналізи і на основі цих результатів планували встановити точний вік, дату смерті, етнічну приналежність князя, а також хвороби, якими він страждав, і відновити його портрет з допомогою комп'ютерної графіки. Більшу частину аналізів вже зробили, залишився тільки генетичний. Його планували провести з допомогою шведських, французьких і німецьких науковців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.