ВООЗ розповіла про загрозу життю в сучасних містах

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.04.2010 18:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9862

Понад 92% міських жителів дихають забрудненим повітрям. Щодня близько 100 дітей і молодих людей у віці до 25 років гинуть у результаті ДТП. Багато європейців страждають від нервових розладів, спричиненими підвищеним рівнем міського шуму.

ВООЗ: Зростання кількості міських жителів призводить до зростання нерівності

Про це йдеться в новій доповіді ВООЗ, приуроченій до Всесвітнього дня здоров'я.

Напередодні цієї події ВООЗ оголосила про глобальну кампанію з підвищення рівня громадської обізнаності про негативний вплив зростаючої урбанізації на здоров'я і спосіб життя людей в усьому світі. Експерти ВООЗ закликали місцеві органи державного управління і самих громадян звернути пильну увагу на проблеми здоров'я, що існують у містах, і вжити у зв'язку з цим активних заходів.

Наразі в містах проживає більше половини населення земної кулі. У європейському регіоні Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) близько 70% населення проживає в містах.

Подальша урбанізація стане одним з найбільш актуальних викликів у галузі глобальної охорони здоров'я в XXI столітті. До 2030 року шість, а до 2050 року - сім з кожних десяти чоловік у світі будуть міськими жителями.

Урбанізація супроводжується багатьма проблемами в галузі охорони здоров'я, а також нездоровим способом життя, в тому числі пов'язаним з малорухомістю, курінням та зловживанням алкоголем. Городяни в більшій мірі схильні до ризику постраждати від дорожньо-транспортних пригод, інших видів травматизму, стати жертвами насильства і злочинності. Незаможні верстви міського населення непропорційно високою мірою страждають від різноманітних хвороб та інших проблем, пов'язаних зі здоров'ям.

"Зростання кількості міських жителів призводить до зростання нерівності. Для того щоб повернути назад цю тенденцію, представники місцевих та національних органів влади повинні розробляти стратегії, спрямовані на захист і зміцнення здоров'я городян, з урахуванням усіх чинників, таких як навколишнє середовище, охорона здоров'я, транспорт, освіта та міське планування", - заявила директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Жужанна Якаб.

Нагадаємо, у жовтні минулого року Американська Асоціація легеневих хвороб опублікувала інформацію про те, яку загрозу здоров'ю несе проживання в сучасних будинках і як з цим боротися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.