Двигуни й системи літака Качинського були працездатні до їх повного руйнування

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 13.04.2010 21:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9864

На борту президентського літака Ту-154, який розбився під Смоленськом 10 квітня, перед катастрофою не було ні вибуху, ні пожежі.

Такі попередні результати розшифровки бортових самописців, про які повідомив віце-прем'єр РФ Сергій Іванов на засіданні держкомісії по встановленню причин катастрофи літака Ту-154.

"Двигуни літака були повністю працездатні до моменту зіткнення із землею", - уточнив Іванов. Відмов бортового устаткування також не зафіксовано, додала голова Міждержавного авіаційного комітету Тетяна Анодіна. Вона відзначила, що остаточні виводи будуть зроблені після ретельного дослідження всіх фрагментів літака.

Подальша робота з "чорними скриньками" триватиме до кінця тижня. Наразі продовжується синхронізація показників обох бортових самописців – мовного і параметричного, а також ідентифікація звуків і шумів в кабіні пілотів.

На місці катастрофи знайдений додатковий експлуатаційний реєстратор виробництва Польщі. Як сказала голова МАК, його розшифровка буде здійснена в Польщі за участю російських фахівців. Таке побажання висловила польська сторона, а російська пішла назустріч.

У вівторок почнеться перенесення уламків президентського Ту-154 на майданчик, що охороняється

Орієнтовно сьогодні почнеться перенесення уламків Ту-154 на спеціальний майданчик на аеродромі що охороняється. Відповідна домовленість була досягнута з главою Слідчого комітету при прокуратурі РФ Олександром Бастрикіним. Ці дії також узгоджені з польською стороною.

"Це дозволить полегшити роботу слідчих безпосередньо на місці катастрофи", - пояснив Іванов. Потім слідчі обох країн продовжать роботу з деталями і двигунами літака.

До перенесення уламків залишилося завершити роботу з визначенням траєкторії останнього етапу польоту літака Ту-154 польського Президента. На 16 квітня запланований обліт радіотехнічних засобів аеродрому.

До теперішнього часу вже закінчено складання ескізів місцерозташування частин літака, його деталей і двигунів на місці руйнування. "За допомогою спеціального літака проведено докладне аерофотознімання як самого місця події, так і всіх прилеглих до аеродрому районів", - додав Іванов.

Євросоюз не сумнівається в об'єктивності російсько-польської комісії, але готовий посприяти

По словах Адоніної, комісія тісно взаємодіє з слідчими органами Росії і Польщі. Розшифровку здійснюють фахівці з обох країн. Польські експерти допомагають розпізнавати голоси членів екіпажа. Члени комісії спілкуються між собою на російській і англійській мовах.

Адоніна відзначила, що розслідування проводиться відповідно до міжнародних стандартів і правил ІКАО. Готовність до сприяння в роботі технічної комісії висловили спеціальні органи розслідування Євросоюзу і інших держав. Проте "вони заявили, що не мають сумніввів в об'єктивності і професіоналізмі комісії, російських і польських фахівців".

Пізнано 48 загиблих в авіакатастрофі

На даний момент ідентифіковано 48 тіл загиблих, паралельно видаються свідоцтва про смерть, повідомила глава Мінздравсоцрозвитку РФ Тетяна Голікова на засіданні держкомісії по встановленню причин катастрофи літака Ту-154. Всього в результаті катастрофи літака загинули 96 чоловік.

Голікова уточнила, що генетична експертиза може тривати до середини наступного тижня. "Ми інформуємо польську сторону про те, що максимальний термін генетичної експертизи може продовжитися до середини наступного тижня", - сказала міністр. Вона відзначила також, що вжиаються всі заходи, щоб прискорити цей процес.

На даний момент до Москви прибули дві групи родичів загиблих. 74 з них, після процедури пізнання, яка пройшла напередодні, вже повернулися назад в Польщу. Голікова розповіла, що "процедура відбувається достатньо складно в психологічному плані". "Багато родичів сьогодні виявили бажання повернутися для додаткового пізнання", - пояснила вона.

Міністр підкреслила, що російська сторона враховуватиме всі побажання родичів, які виникають в процесі пізнання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.