Холодна війна-2. Військові навчання, як прояв стратегічного партнерства і споконвічної дружби братніх України і Росії

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.04.2010 12:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9867

У понеділок увечері, 12 квітня, липецькі телеканали повідомили, що країни НАТО з території України наступають на Білорусь.

Як пише “Комерсант”, пізніше громадянам пояснили, що мова йде про навчання внутрішніх військ МВС РФ.
"Сьогодні липецькі військові евакуювали жителів України. Там оголосили військовий стан. Країни НАТО з території України наступають на Білорусь. Літак з біженцями приземлився на Липецький аеродром", - такими словами починався сюжет про навчання у випуску новин державної телекомпанії "Ліпєцкое время".

За даними газети, текст сюжету був доступний на сайті телекомпанії до вчорашнього дня, а потім був вилучений. Аналогічний репортаж вийшов в ефір другої липецької телекомпанії - ТВК. Автор сюжету - кореспондент ТВК Оксана Корабєльнікова розповіла, що про легендою навчань (Україна проявляє агресію щодо Білорусі - ред.) Їй та іншим журналістам, присутнім на аеродромі, розповів заступник командувача військами центрального регіонального командування внутрішніх військ МВС Росії генерал-майор Ніколай Рябчиков.

Видання пише, що командування російських внутрішніх військ присвятило весь вчорашній день тому, щоб довести, що липецькі журналісти, як припустив у розмові з Ъ керівник прес-бюро внутрішніх військ МВС РФ полковник Васілій Панченко, "побачили або почули щось не те".

Панченко, втім, не став спростовувати інформацію про легенду навчань. "Сьогодні ми щось скажемо, а завтра - дипломатична нота. Давайте залишимо наших братів у спокої, з ними тільки-тільки почали налагоджувати відносини", - пояснив Панченко. Крім того, за словами керівника прес-бюро, "цілком природно, що на навчання накладає свій відбиток те, що деякі регіони, в яких проводяться навчання, межують з суміжними державами".

Тактичні навчання внутрішніх військ, за словами Панченка, проводяться з 13 по 17 квітня в Московській, Смоленській, Тульській, Калузькій, Липецькій, Тамбовській, Воронезькій, Курській та Брянській областях Росії, керує навчаннями командувач центрального командування внутрішніх військ генерал-полковник Алєксандр Львов, загальне керівництво здійснює головком внутрішніх військ генерал армії Ніколай Рогожкін. Те, що навчання почалися 13 квітня, а про "напад" України на Білорусь липецькі телеканали повідомили днем раніше, Панченко називає аргументом на користь того, що журналісти помилилися.

Співрозмовник у внутрішніх військах на умовах анонімності повідомив, що "з особами, які висловилися, начальник уже провів роз'яснювальну роботу, тепер вони подібних речей стверджувати не будуть. Судячи з усього, вони не продумали наслідки своїх слів або ж просто захотіли покрасуватися перед камерами". У департаменті інформації і друку МЗС РФ повідомили, що про реакцію влади України й Білорусь на липецькі навчань поки нічого не відомо.

Нагадаємо, що у вересні 2009 року на території Білорусі відбулися великомасштабні російсько-білоруські військові навчання Захід-2009. У них взяли участь близько 6 тисяч осіб від Росії і 6,5 тисячі військовослужбовців від Білорусі, були задіяні 40 літаків і 200 одиниць бойової техніки.

Як повідомила газета "Время новостєй", навчання присвячені моделюванню майбутніх воєн. На західному стратегічному напрямку Росії та Білорусі, з точки зору організаторів навчань, можуть протидіяти інноваційні армії з безконтактними формами бою і застосуванням новітніх озброєнь.

За сценарієм навчань, противник, найімовірніше, буде наступати не по лінії фронту, а спробує обійти об'єкти, щоб уникнути втрат. Саме так діяли збройні сили США в Іраку в 2003 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.