Загибель Президента Качинського. Російські експерти вважають винним польского пілота

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.04.2010 14:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9869

За чотири дні розслідування, експерти прийшли до висновку, що пілоти Ту-154М, на борту якого знаходився Президент Польщі, до останнього моменту мали змогу уникнути катастрофи.

Про це повідомив РІА Новості високопоставлене джерело, близький до розслідування.

"Проведені слідчі дії - реконструкція заходу на посадку літака Президента Польщі, а також результати розшифровки бортового мовного самописця, - показали, що пілоти до останньої секунди мали шанс уникнути зіткнення із землею", - сказав співбесідник.

Командир екіпажу, попри отримане попередження про погану видимість в районі аеродрому "Північний", ухвалив рішення саджати літак. Під час зниження по глісаді в умовах обмеженої видимості (туману) пілоти точно вийшли на злітно-посадочну смугу. Проте при підльоті екіпаж визначив, що літак не попадає в точку приземлення, розповів експерт.

"У цей момент командир корабля й припустився фатальної помилки. Він включив форсаж, та, по невстановленій поки причині, гойднув літак управо і одночасно спробував набрати висоту з розворотом. В результаті лайнер крилом зачепив верхівки дерев, після чого літак втратив керованість", - сказав співбесідник.

Якби пілот, включивши форсаж, почав просто набирати висоту по прямій, то були б всі шанси уникнути зіткнення із землею, вважає експерт.

Між тим, вчора російські власті визначили чіткі терміни в розслідуванні авіакатастрофи під Смоленськом 10 квітня, в якій загинули Президент Польщі Лех Качинський з дружиною і частина польського керівництва: ідентифікацію звуку з бортового самописця і огляд місця ЧП завершать до кінця тижня, а генетичну експертизу - до 21 квітня.

За попередніми даними, Ту-154 Качинського зачепився за дерева через сильний туман. На борту знаходилися 96 чоловік - 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Не вижив ніхто. Польське керівництво прямувало в Катинь на траурні заходи на місці масового поховання жертв політичних репресій.

"Попередній аналіз розшифровки бортових самописців і результатів на місці події показав, що вибуху і пожежі на борту літака не було, двигуни були працездатні до зіткнення із землею... Продовжується синхронізація роботи бортових самописців, ідентифікація звуків і шумів. Ця робота вимагає певного часу і продовжиться орієнтування до кінця тижня", - повідомив віце-прем'єр РФ Сергій Іванов вчора на нараді.

Нараду в ситуаційному центрі уряду провів прем'єр-міністр Володимир Путін. В ній взяли участь польські і російські представники. Головний військовий прокурор Польщі Кшиштоф Парульський високо оцінив організацію розслідування в РФ і заявив, що Москва сприяє Варшаві навіть більшою мірою, чим передбачено міжнародними угодами.

Слідство ведуть...

"На огляд місця події знадобиться ще три-чотири дні, оскільки багато фрагментів занурено глибоко в землю", - повідомив на нараді глава СКП РФ Алєксандр Бастрикін.

Розслідування авіакатастрофи веде Головне слідче управління СКП. Крім того, згідно з розпорядженням Президента РФ Дмітрія Медвєдева для встановлення причин НП створена держкомісія на чолі з прем'єром. Військова прокуратура Польщі веде своє розслідування, повідомив вчора глава відомства.

Міждержавний авіаційний комітет (МАК) у свою чергу обіцяє вже до кінця 13 квітня визначити траєкторію останнього етапу польоту Ту-154.

"Сьогодні буде закінчена робота за визначенням траєкторії останнього етапу польоту літака і почато транспортування фрагментів літака з місця авіакатастрофи на місце зберігання, яке знаходиться на аеродромі", - сказала голова МАК Татьяна Анодіна.

Польський слідчий Збігнев Жепа, який разом з російськими колегами вивчає записи "чорних ящиків" в Москві, повідомив польський телеканал Tvn24, що розшифровка може завершитися в середу або четвер. За його словами, самописці "трохи пошкоджені, але тільки зовні", усередині стрічки збереглися.

Пізнання і експертиза

Глава Мінздравсоцразвітія РФ Татьяна Голікова на нараді в ситуаційному центрі уряду повідомила, що на даний момент пізнана половина жертв авіакатастрофи.

"Пізнано 48 загиблих, і паралельно здійснюється видача свідоцтв про смерть", - сказала Голікова.

Для встановлення осіб багатьох жертв необхідна генетична експертиза, яку російські власті обіцяють провести в максимально короткі терміни.

"Ми інформуємо польську сторону, що максимальний термін проведення генетичної експертизи може тривати до середини наступного тижня", - повідомила глава Мінздравсоцразвітія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.