Азаров зажене малий бізнес у глухий кут

Автор/джерело -  © INTV



Дата публiкацiї - 14.04.2010 16:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9873

Ухвалення законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування оплати праці”, що передбачає введення середньої індикативної заробітної плати, негативним чином вплине на роботу малих та середніх підприємців.

Таку думку висловила екс-голова державного комітету Верховної Ради України з питань підприємництва Олександра Кужель.

"Я слідкую за комітетом (комітет ВР підприємництва, який наразі очолює Михайло Бродський). Зараз у них є широке обговорення введення ініціативи голови комітету Михайла Бродського щодо індикативних заробітних плат (по суті, фіксована заробітна плата на підприємстві – ред.)", - сказала вона і коротко додала: "Це просто жах! Людина не розуміє, що робиться в країні, не розуміє наслідків".

Екс-голова державного комітету пояснила, що запровадження такого порядку нарахування заробітних плат лише посилить тиск на підприємців, тим більше якщо мова йде про малий та середній бізнес. І таким чином фактично, кожен працівник підприємства матиме фіксовану заробітну плату, залежно від його посади.

"Якщо обов’язковим має бути нарахування податків підприємству, і щоб головний бухгалтер отримував заробітну плату 2 400 гривень, то треба запитати, чи на Волині, чи в Охтирці, чи на Житомирі, чи Закарпатті залишиться хоч один головний бухгалтер? Його просто ніхто не візьме на роботу, бо йому треба буде сплачувати таку заробітну плату, якої немає", - здивовано зазначила Олександра Кужель і зауважила: "А керівник підприємства повинен буде отримувати 4 000 гривень. І якщо ви удвох працюєте, або з дружиною, або з дитиною – ви можете взяти рівно стільки, скільки ви заробили".

На думку політика, у сьогоднішній складній фінансово-економічній ситуації повинне починатись не знищення підприємців, а запровадження системи зміни щодо нарахування заробітної плати.

"Інакше це є непрофесіоналізм, і це дуже тяжко. Ну що, будемо підказувати, будемо боротися", - зазначила вона у своєму коментарі.

Зазначимо, напередодні був зареєстрований урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо врегулювання оплати праці), що передбачає введення індикативної зарплати. Ініціатором цього проекту став нинішній голова комітету підприємництва Верховної Ради України Михайло Бродський.

Так, якщо законопроект буде ухвалено, то середня індикативна заробітна плата буде визначатися за формулою: мінімальна заробітна плата плюс збільшена на відповідний коефіцієнт для окремих категорій працівників.

Зокрема, для керівників підприємств коефіцієнт становитиме - 5, головних бухгалтерів - 3, інших працівників, згідно з класифікатором професій, - 2.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.