Кабмін має намір збільшити у вісім разів плату операторів зв’язку за користування радіочастотами

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.04.2010 12:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9879

Держава має намір у вісім разів збільшити плату операторів зв’язку за користування радіочастотами. У листах, про які вчора повідомили компанії, вони переконують уряд відмовитися від таких планів.

Про це пише "Коммерсантъ-Украина" в статті "Уряд витискає гроші з ресурсу".

На це, за даними видання, у них є час до п'ятниці, коли проект постанови, підготовлений Міністерством фінансів, планується розглянути на засіданні урядового комітету. У результаті підвищення держава отримає додатково 1 млрд грн, а оператори будуть змушені збільшити тарифи.

Варто зазначити, що про намір уряду підвищити плату за користування радіочастотним ресурсом стало відомо завдяки листам, в яких оператори просять Кабмін відмовитися від цих планів.

Так, один з листів три найбільших мобільних оператори - Київстар, МТС-Україна і Астеліт (TM life:)) - адресували першому віце-прем'єру Андрію Клюєву. Інший - віце-прем'єру з питань економіки Сергію Тігіпку - вчора було розіслано асоціацією Телас компаніям для узгодження.

"Наша позиція викладена в листі, але поки його не подано в Кабмін, ми її не коментуємо", - зазначила начальник департаменту корпоративних зв'язків Астеліту Надія Лубніна.

Водночас у Київстарі повідомили, що мають намір підписати звернення, а в МТС - що вже це зробили.

Як повідомляє видання, у Мінфіні дійсно запланували у вісім разів збільшити плату за користування радіочастотним ресурсом, щоб залучити до держбюджету додатково 1 млрд грн в 2010 році.

Джерело "Коммерсантъ-Украина", знайоме з ситуацією, повідомило, що відповідний проект постанови буде розглянуто урядовим комітетом під керівництвом Андрія Клюєва у п'ятницю.

Слід також зазначити, що відповідно до чинної зараз постанови Кабміну № 1150 плата за користування радіочастотним ресурсом становить 1580 грн. на місяць за 1 МГц в кожному з регіонів України.

За словами джерела видання на телекомунікаційному ринку, зараз кожен з найбільших мобільних операторів відраховує за користування радіочастотами 1,5-2 млн. грн. на місяць. І якщо раніше вони платили 17-24 млн. грн. на рік, то після підвищення будуть змушені платити близько 130-200 млн. грн, підрахував співрозмовник: "Для Київстару та МТС ці втрати будуть істотні, а для дрібніших операторів - критичні".

Від “Аратти”: Президент Віктор Янукович йшов на свою посаду під гаслом: "Україна для людей". Відтак не зрозуміло, для ких саме людей Україна, якщо після підвищення тарифів, користуватися мобільним зв'язком для багатьох громадян стане розкішю.

Якщо враховувати, очевидний факт - дротові телефоні мережі й сьогодні фізично не здатні задовольнити попит населення, особливо у сільській місцевості, то фактично уряд своїм рішенням ставить під загрозу життя тисяч пенсіонерів, які втративши мобільний зв'язок не матимуть змогу навіть викликати лікаря.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.