Янукович забракував Укази Ющенка

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.09.2006 15:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=988

Сім указів Президента України, виданих у серпні-вересні 2006 року, завернуто із Секретаріату Кабінету міністрів України в Секретаріат глави держави без скріплення підписом прем’єр-міністра України.

Як пояснив перший заступник міністра Кабінету міністрів України - керівник правового управління Кабміну Олександр Лавринович, укази повернуті в президентську канцелярію через порушення конституційної процедури їхнього оприлюднення.

У супровідному листі до повернутих указів Секретаріат Кабміну зазначив, що офіційному оприлюдненню актів глави держави повинна була передувати процедура їхньої контрасигнації. Однак, згадані укази надійшли на скріплення підписом прем’єр-міністра офіційно оприлюдненими, що нівелює процедуру їхньої контрасигнації.

Контрасигнація - скріплення актів глави держави підписами прем’єр-міністра, а також міністра, відповідального за Указ і його виконання, що передує офіційному оприлюдненню документа. Контрасигнація означає взяття прем’єр-міністром юридичної і політичної відповідальності за даний акт.

За словами Лавриновича, дана вимога закладена в частині четвертої ст.106 Конституції України і є виваженою світовою практикою.

Крім того, за його словами, Кабінетові Міністрів не було подано супровідної інформації, зокрема, щодо фінансово-економічного обґрунтування указів, розроблювачів дійсних документів тощо, як це визначено Указом Президента України від 20 серпня в 1993 р. “Про порядок підготовки і внесення актів Президента України”.

Відповідно до законодавства, президентські Укази не можуть набрати сили без виконання процедури контрасигнації, сказав Лавринович.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.