Дешевий газ для олігархів. Якою ціною?

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 15.04.2010 12:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9880

21 квітня президенти України та Росії можуть озвучити нову ціну на газ для України - і вона складе від $200 до $230 за тис. куб. м.

Про це сказало джерело газети "Сєгодня" в апараті уряду.

Раніше прем'єр Микола Азаров сказав, що питання ціни на газ буде вирішене найближчим часом, бо його невизначеність заважає скласти проект держбюджету-2010.

Аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що "Медведєв напевно приїде на готові документи, які підпишуть два президенти і члени делегацій".

"Але буде йтися не лише про ціну на газ, а, наприклад, і про співпрацю в авіабудуванні - Росія вже заявила про бажання спільно будувати надважкі транспортні літаки Ан-124 "Руслан" і брати участь у будівництві двох енергоблоків на наших АЕС. Цікавить росіян і завод зі збагачення урану в Жовтих Водах, можлива участь у приватизації наших облгазів і підприємств машинобудування та ВПК", - вважає експерт.

Економіст Віктор Лисицький зазначає, що "ціна питання про дешевий газ для України - приблизно $3 млрд, які втрачає Росія, їх треба десь заробити, а це можливо лише за рахунок інтеграції в нашу економіку". "Схоже, про все це домовилися, інакше Медведєву немає сенсу приїжджати 21 квітня", - додає він.

А джерело в апараті уряду сказало, що в основі домовленостей - ядерна енергетика. "Ми не будемо купувати в американців паливо і ядерні реактори. Лише в Росії. У тому числі - і устаткування для добудування наших АЕС, на які Москва дасть нам кредит", - сказав співрозмовник газети.

Близький до Кремля депутат Держдуми Росії Сергій Марков каже, що домовленості будуть стосуватися багатьох аспектів. "Це і спільне авіабудування, космічні проекти, ВПК. І ми, і Україна продаємо зброю. І правильно не конкурувати, демпінгуючи, а працювати спільно, збільшуючи взаємний прибуток".

"Є і низка гуманітарних питань: не повинно бути жодних обмежень для російськомовного населення. Але це, звісно, внутрішня справа України, і ми бачимо, що нова влада в Києві це питання буде вирішувати", - додав Марков.

А міністр тіньового Кабміну з ПЕК Олександр Гудима (БЮТ) вважає, що президент Віктор Янукович фактично обміняв здешевлення газу на передачу Росії 90 кг високозбагаченого урану, який Янукович обіцяв вивезти з країни:

"Ціна урану - мінімум $1 млрд, на цю суму нібито і подешевшає газ, а коли мільярд закінчиться, росіяни вимагатимуть нових поступок", - вважає він.

Однак старший науковий співробітник Інституту проблем національної безпеки Ольга Кошарна каже, що уран вивозиться за міжнародною російсько-американською програмою і Україні за нього заплатять із фонду програми.

Не виключають також, що Президенти України і Росії будують обговорювати й питання підвищення вартості оренди бази Чорноморського флоту РФ у Севастополі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.