Сьогодні уряд презентував програму

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.04.2010 14:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9884

Перший віце-прем’єр-міністр України Андрій Клюєв заявив, що в програмі соціально-економічного розвитку держави на 2010 рік, розробленій Кабінетом Міністрів, зокрема, міститься завдання перших 100 днів.

Про це він сказав, презентуючи програму з трибуни Верховної Ради в четвер, 15 квітня.

За словам першого віце-прем’єра, протягом перших 100 днів Уряд планує спрямувати максимум зусиль на виведення економіки з критичного стану. Крім того, в програмі зазначено ключові проблеми, які потрібно вирішити у поточному році, або створити передумови для прискореного росту в наступні роки, визначені відповідні цілі та пріоритети соціально-економічної політики, в тому числі передбачено проведення низки системних реформ у соціальній сфері (пенсійна, освітня, охорони здоров’я).

Системні реформи торкнуться всіх сфер суспільно-політичного та економічного життя країни (сталий розвиток, адміністративно-територіальний устрій, державна служба, вітчизняна армія), зазначив А. Клюєв.

Перший віце-прем’єр наголосив, що виконання завдань перших 100 днів дозволить Україні здійснити якісний ривок у трьох напрямках. «По-перше, кардинально оздоровити державні фінанси, навести порядок у фінансах державних підприємств, зокрема, НАК «Нафтогаз», вирішити проблемні питання з наповненням Пенсійного фонду та збалансувати державний бюджет на 2010 рік», – сказав він.

Другим напрямком Клюєв назвав розблокування кредитування реального сектору економіки банківськими установами шляхом реалізації механізмів ефективного управління у державних банках та банках, капіталізованих державою.

«І третє – відновити приплив інвестицій та залучити приватний капітал до розвитку вітчизняної економіки», – підсумував Перший заступник Глави уряду.

Між тим, нардепи сприйняли урядову програму без овацій.

Під час обговорення, представленої сьогодні у парламенті урядової Програми, Заступник Голови Верховної Ради, член БЮТ Микола Томенко сказав, що вона написана для галузей економіки, а не для людей.

Томенко наголосив, що вперше за останній період, завданням діяльності всієї системи влади і уряду на переш місце ставиться банківська система, модернізація економіки, підприємництво тощо. «Хоча у всіх цивілізованих країнах головними завданнями влади є інструменти підвищення якості життя людини», - підкреслив він.

«Якщо оцінювати «Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік» загально, то складається враження, що вона, як мінімум, призупиняє виконання передвиборчої програми Віктора Януковича на 2010 рік. Оскільки, починаючи, від таких пафосних завдань, як прагнення України за десять років ввійти до двадцятки найбільш економічно розвинених країн, збільшення народонаселення до 50 мільйонів до 2020 року і закінчуючи податковими канікулами на 5 років, зниженням ПДВ тощо, то стратегії їх реалізації немає в десятому наближенні», - відмітив Заступник Голови ВР.

Натомість, на думку Томенка, не менш серйозне занепокоєння викликає соціально-гуманітарна складова програми.

«Я не пам’ятаю жодного документу незалежної України та, чесно кажучи, важко уявити документи Комуністичної партії України, яка керувала Радянською Україною, де б не ставилося питання про підтримку української мови, української культури, українських традицій, - сказав Томенко. - Натомість, в документі, який ми бачимо сьогодні, не тільки не ставиться питання про підтримку, а взагалі жодного разу на згадуються слова «українська мова», «українські традиції».

За його словами, «українська культура» згадується один раз в контексті її не конкуренто спроможності. Політик наголосив: «Складається враження, що дану програму писали виключно представники національних меншин України, оскільки необхідність підтримки національних чи етнічних меншин України згадується десятки разів, натомість, не зрозуміло хто ж буде забезпечувати культурні, освітні права власне українців в своїй єдиній державі».

Томенко зазначив, що в тексті Програми стали модними радянські терміни про «вітчизняну» економіку, законодавство тощо. «Можливо, нова влада ближчим часом, з міркувань боротьби з патріотизмом, взагалі заборонить вживати термін «національне» законодавство, бо, як мінімум, слово «національні» інтереси так само відсутнє у даному документі», - сказав він.

Віце-спікер також підкреслив, що у Програмі практично відсутня системна стратегія розвитку фізичної культури і спорту, пропагування здорового способу життя. Для прикладу він відмітив, що для просування ідей здорового способу життя пропонується всього два пункти програми. «Куций розділ про підтримку інформаційного простору, який, наприклад, передбачає збільшення поширення програм Національної радіокомпанії аж на 2,5%», - сказав він та нагадав, що, окрім УР1, існує, ще, як мінімум, освітній і культурний радіоканал, але «зрозуміло, що йдеться про нерозуміння урядом важливості належної підтримки національного теле- та радіопростору».

Томенко зауважив, що, коли йдеться про такі світоглядні речі то, можливо, єдиний позитив, який порадував у програмі, – це «зупинення, або моніторинг ідеології сексизму, якою хибують нинішні керівники української держави. У всякому разі, якщо вірити програмі, то ні Президент, ні Прем’єр-міністр найближчим часом не будуть говорити про те, що жінки не мають права працювати в уряді чи займати якісь посади в державі, оскільки проголошуються рівні можливості жінок та чоловіків у всіх сферах життя».

Після боговорення нардепи прийняли програму за основу і доручили її доопрацювати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.