Літак Президента Качинського зазнав катастрофи від зіткнення з деревом

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 15.04.2010 22:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9886

Літак польського Президента Ту-154, що розбився 10 квітня під Смоленськом, зробив лише одну спробу посадки.

Про це, заявила глава Міждержавного авіаційного комітету (МАК) Тетяна Анодіна.

"Інформація, що з'явилася в ЗМІ, про 3-4 заходи польського літака на посадку не відповідає дійсності. Можу сказати, що спроба посадки була одна", - сказала глава МАК. Таким чином, офіційно розвінчаний один з основних міфів, підхоплених пресою в перші дні після трагедії.

Також (проте неофіційно) розвінчаний ще один міф. Джерело, наближене до слідчої комісії, заявляє: немає ніяких підстав вважати, що пілотів змусили сідати під Смоленськом високопоставлені пасажири. Мовний самописець, розшифровка якого завершена, не зафіксував у переговорах членів екіпажа будь-якого тиску на них. Низка ЗМІ раніше вказували, що екіпаж міг "опинитися в заручниках" у VIP-пассажиров, які вимагали сісти за будь-що, щоб встигнути на траурні заходи у Катинь.

Анодіна в четвер звернулася до ЗМІ з проханням не довіряти повідомленням джерел про розслідування причин катастрофи. "Робота продовжується, і ведеться ретельно, скрупульозно, в повній взаємодії з польською стороною, - сказала Анодіна. - Після завершення роботи комісія оприлюднить її підсумки". Глава МАК завірила, що технічна комісія буде регулярно оприлюднювати інформацію про хід розслідування.

Анодіна запевнила, що у російських і польських експертів немає професійного або мовного нерозуміння при розслідуванні обставин катастрофи. "Робота ведеться на російській і англійській мовах, - сказала Анодіна. - Оригінали носіїв інформації, бортового устаткування, що поступило для досліджень, знаходяться в опечатаних обома сторонами сейфах".

За її словами, фахівці встановили, що "місце першого торкання Ту-154 з деревами знаходиться на видаленні 1050 м від торця злітно-посадочної смуги (район ближнього приводу) і лівіше за лінію шляху приблизно на 40-45 м". Через 200 м відбулося друге зіткнення літака лівим крилом з деревом, унаслідок чого стався різкий крін літака з переворотом вліво.

Основна маса фрагментів повітряного судна знаходиться на видаленні 350-500 метрів від торця ВПС, лівіше за смугу на 150 метрів.

"Тривають роботи по всіх напрямках, зокрема льотному, інженерно-технічному, управління повітряним рухом і метеоозабеспеченні польоту в тісному контакті з польськими фахівцями і правоохоронними органами", - підкреслила Анодіна.

Нагадаємо, літак Ту-154 з членами офіційної польської делегації, що слідувала на траурні заходи в Катинськом меморіалі, розбився біля міста Печерська Смоленської області. Загинули всі 96 чоловік, що знаходилися на його борту, зокрема президент Польщі Лех Качиньський, його дружина, багато представників чиновницької і військової еліти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.