Знижка на російський газ коштуватиме Україні газових сховищ

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.04.2010 11:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9889

Україна отримає знижку на російський газ в рамках $ 50-70 за 1 тис. куб. м в обмін на передачу підземних газових сховищ Росії, заявив народний депутат БЮТ, міністр палива та енергетики опозиційного уряду Олександр Гудима.

"Наскільки мені стало відомо з російських джерел, Україна отримає символічну знижку на російський газ в рамках $ 50-70 за 1 тис. м. куб. в обмін на те, що ми передамо в оренду РФ наші підземні газові сховища", - сказав нардеп.

Причому, каже він, враховуючи, що сьогодні не визначена ринкова ціна оренди таких сховищ, уряд Азарова може передати їх в оренду Росії на довгостроковій основі і за практично символічну плату.

"Саме це Азаров запропонував Путіну, і це є тією цікавою пропозицією, про яку говорило російське керівництво", - зазначив Гудима.

Також міністр палива та енергетики опозиційного уряду розповів, що в такому разі РФ "створить на території України свій стратегічний запас газу, який буде постачати в Європу".

"На жаль, це завдасть величезного удару по Україні, оскільки, якщо це станеться, Україна вже не буде самостійним суб'єктом на газовому ринку", - сказав він.

Разом з тим, наголосив Гудима, передача таких сховищ в оренду "вписується в законодавство України".

Нагадаємо, що раніше лідер об'єднаної опозиції Юлія Тимошенко зажадала, щоб українська влада оприлюднила пропозиції для Росії в обмін на зменшення цін на газ.

Як повідомлялося, опозиційний уряд пропонує Кабміну Миколи Азарова розробити програму заміщення російського газу українським вугіллям, електроенергією, нетрадиційними енергетичними ресурсами, та врахувати це при підготовці бюджету на 2010 рік і програми діяльності Кабміну.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.