Арктика втрачає кригу

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 21.09.2006 16:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=989

Європейські учені шоковані станом шапки полярної криги на Північному полюсі нашої планети - там утворилася гігантська ополонка.

Льодовитий океан, комп'ютерна обробка фото з супутника Aqua AMSR-E від 24 серпня 2006 року. У центрі вгорі – Північний полюс. Крига знаходиться значно північніше за архіпелаги (справа наліво): Північної Землі, Землі Франца-Йосипа, Свальбарда. Паковий лід показаний фіолетовим. Зображення з сайту Європейського космічного агентства.

Причиною неспокою стали знімки Арктики, що надійшли в період з 23 по 25 серпня зі супутників Envisat і EOS Aqua Європейського космічного агентства (ESA).

Згідно з отриманими даними, води Північного льодовитого океану розкрилися від криги практично до полюса. Зазвичай значна частина океану покрита могутніми багаторічними паковим льодом, що не зникає влітку.

Пролом в кризі порівнянний за площею з Британськими островами і протягнувся від Шпіцбергена далеко на північ, захоплюючи російський сектор Арктики. Як заявив Марк Дрінкватер (Mark Drinkwater) з підрозділу ESA по дослідженню льодів і океанів, такий стан речей нетиповий навіть для рекордних років. На його думку, якщо аномальна ситуація розвиватиметься далі, через 10-20 років стане можливим відкрити мореплавання прямо через полярний регіон.

Крім глобального потеплення, Дрінкватер пов'язує умови, що склалися, в Арктиці з численними сильними штормами, що розкололи крижаний панцир.

Значне зниження площі арктичної криги відбивається на рівні світового океану трохи, оскільки цей лід плаває у воді, витісняючи приблизно такий же об'єм, який він займе, розтанувши. Значно небезпечнішим може стати танення льодовиків, що знаходяться на землі, і сніжного покриву в горах.

Проте, танення полярної криги може представляти загрозу для благополуччя ряду ссавців, спосіб життя яких в значній мірі залежить від льоду – білих ведмедів і тюленів.

Більш того, танення криги, відзначає агентство, може викликати і геополітичні ускладнення у відносинах Канади, Росії і США. Справа в тому, що Москва претендує на сектор приполярної території. Колись це мало лише воєнно-стратегічне та іміджеве значення, але тепер, з появою можливості судноплавства в регіоні, ситуація може зазнати перегляду, повідомляє Lenta.ru.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.