Прокинулися. Опозиція спробує законодавчо врегулювати обіг ядерних матеріалів

Автор/джерело -  © ІМК



Дата публiкацiї - 16.04.2010 15:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9893

На наступному тижні ми внесемо законопроект, який визначатиме статус збагачених ядерних матеріалів, і тоді доля їх вирішуватиметься парламентом або згідно з чинним законодавством, якого на сьогодні немає.

Про це сьогодні сказав народний депутат від БЮТ, міністр палива та енергетики опозиційного уряду Олександр Гудима.

"На жаль, у нашому законодавстві є багато білих плям. Віктор Янукович у Вашингтоні заявив, що Україна добровільно відмовляється від усіх запасів високозбагаченого урану. Потім нам стало відомо, що це його рішення підкріплене на таємному засіданні РНБО. Виявилось, що законодавчо це питання зовсім не врегульоване. На підставі якого закону народне надбання, яке впливає на імідж України, на науковий потенціал України, можна взяти і віддати будь-кому без згоди ВРУ?", - зазначив нардеп.

Гудима також наголосив, що сьогодні світ дуже непокоять терористичні акти, і багато держав намагаються здобути ядерний статус. "Україна де-юре є без’ядерною державою, але, маючи високозбагачений уран, ми потенційно є ядерною державою, тому що з такого урану можна дуже швидко зробити ядерну бомбу. Україна від цього відмовилась", - додав Гудима.

Водночас він зазначив, що опозиційний уряд непокоїть те, що після того, як Україна стала без’ядерною державою, виявилося, що світ забув це, і Україна на сьогодні не має гарантій безпеки.

"Світ хоче спокою, і Україна його хоче, але наша держава перебуває у фінансово-економічній кризі, і нам неохоче надають допомогу. Ми хочемо це прописати в законі, щоб була процедура зберігання, вивезення високозбагаченого урану. Необхідно визначити, скільки високозбагаченого урану потрібно науці, решту урану можна продати, і тоді закон буде диктувати Президенту і уряду, як діяти", - сказав тіньовий міністр.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.