Свобода слова від Азарова. Незалежні ЗМІ українським чиновникам не потрібні?

Автор/джерело -  © Телекритика



Дата публiкацiї - 20.04.2010 12:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9905

Збільшення ставки податку на рекламу у 42 рази призведе до негативних наслідків для медіа.

Законотворчі ініціативи про збільшення ставки податку на рекламу у 42 рази, які зараз обговорюються в уряді як ініціативи по наповненню Державного бюджету України на 2010 рік призведуть до порушення права громадян на отримання інформації та реалізації права на свободу слова, ідеться у спільній заяві Незалежної асоціації мовників (НАМ) та Індустріального телевізійного комітету (ІТК).

На думку індустріальних громадських органцізацій пропоновані норми (зміни до Декрету Кабінету Міністрів України «Про місцеві податки та збори») можуть мати негативні наслідки для медіа. А саме - цитуємо документ:

- Україна буде позбавлена свободи слова у власноруч вироблених програмах (в тому числі прямо ефірних ток - шоу і новинних та інформаційних програм і улюблених глядачами розважальних національних шоу), адже власне українське виробництво, яке тільки почало протягом останніх трьох років повноцінно розвиватись без жодної підтримки держави, є вагомою фінансовою складовою діяльності телеканалів.

- Декілька тисяч людей, які професійно та чесно виконують свої обов'язки на робочих місцях у телевізійній індустрії будуть звільнені, адже найбільшою статтею у структурі витрат телевізійного бізнесу є люди. Ця індустрія існує не за допомогою технологій, як інші галузі, а в першу чергу завдяки людям та їх здобуткам.

- Поглибиться процес занепаду регіональних мовників, які недостатньо захищені як законодавством, так і ринковою ситуацією. Протягом останніх двох років складна економічна ситуація призвела до значного зменшення кількості регіонів України, де немає місцевих та регіональних новин та інформаційних програм взагалі.

- Україна увійде в історію як єдина країна, де оподаткування окремої галузі стратегічного значення зі своїм окремим статусом як соціально відповідального бізнесу перевищить 50% доходів - для порівняння вироблення зброї оподатковується меншою ставкою.

- Також інформуємо, що українські телеканали є лідерами серед платників податків згідно офіційних даних податкової служби, і вважаємо, що достатньо позитивним прикладом є заохочення добросовісних платників до виконання своїх обов'язків.

- Держава повинна буде подбати про додаткову охорону інформаційної безпеки країни, адже український інформаційний простір заполонить не тільки дешева продукція іноземного другорядного виробництва, але і значно зросте серед глядачів телеперегляд іноземних каналів, що представляють інтереси інших держав, та впроваджують іншу інформаційну політику, і це не повний перелік усіх наслідків впровадження пропонованих змін.

«Ми розуміємо всю важливість наповнення державного бюджету України, але звертаємо вашу увагу, що українська телевізійна галузь порівняно з іншими європейськими країнами недостатньо розвинута,- тільки декілька українських телеканалів за останній 2009 рік показали невеликий прибуток, інші телеканали є дотаційними. Телевізійні ринки сусідніх з нами країн більші за український у десятки разів, і навіть значне збільшення оподаткування з ТБ галузі не дозволить країні розвиватись, у 2009 році річний оборот галузі склав 2 млрд. 280 млн. гривень», - ідеться в зверненні, підписаному Катериною Котенко, виконавчим директором ІТК та Катериною М'ясниковою, виконавчим директором НАМу.

Вони також пропонують ЗМІ відкрити широку професійну дискусію щодо цієї законодавчої інціативи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.