Росія ніяк не визначиться, що їй треба за дешевий газ для олігархів

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 20.04.2010 19:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9920

Україна може розраховувати на знижку в ціні на російський газ, але повинна запропонувати щось натомість.

Про це заявив віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін.

"Зниження ціни та пільги можливі, але ми повинні розуміти, що ми отримаємо назустріч від наших українських партнерів", - зазначив він.

Відповідаючи на питання, яку знижку може отримати Україна, він зазначив, що "в даний час йдуть контекстні переговори".

За словами Сєчіна, питання про участь Росії в газотранспортній системі (ГТС) України не обговорюється.

"Це ГТС України. Вони не зверталися з цього питання. Ми не виявляємо великого інтересу. У нас є своя ГТС, "Північний потік", "Південний потік" та інші проекти", - сказав він.

При цьому російський віце-прем'єр зазначив, що "ми готові обговорювати будь-які пропозиції, але "Газпром" не бачить приводу для предметної розмови".

Сєчін констатував, що з українською стороною у сфері енергетики налагоджена взаємодія: зокрема, в галузі гідроенергетики, атомної промисловості, паралельної роботи енергосистем.

Крім того, за його словами, в даний час готується угода між "Транснафтою" і "Укртранснафтою" по балансу прокачування нафти. "Конкретизація буде найближчим часом. Попереду зустріч на вищому рівні", - додав віце-прем'єр.

Міністр енергетики РФ Сергій Шматко пояснив журналістам, що документ з Україною, який планується, повинен бути аналогічний підписаної в січні довгострокової угоди з Білорусією, яка регулює умови транзиту нафти з формулою ціни.

"З Україною такого не було. Виходячи з того, що ми хотіли б, можливо, укласти довгострокову угоду, вони хочуть гарантовані обсяги", - сказав міністр.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.