Загибель Президента Качинського. Польські правоохоронці відпрацьовують всі версії

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 21.04.2010 10:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9926

Польські слідчі не мають права оприлюднювати докази у справі про катастрофу літака Президента Польщі Леха Качинського під Смоленськом без згоди російської прокуратури, яка веде слідство.

Про це на прес-конференції у Варшаві повідомив голова Окружної військової прокуратури Іренеуш Шельонг.

Водночас Шельонг, як і генеральний прокурор Польщі Анджей Шеремет, присутній на прес-конференції, відзначили добру співпрацю польських слідчих з російськими колегами.

За словами Шельонга, польські слідчі (четверо військових прокурорів, п’ятеро працівників жандармерії і троє представників Агентства внутрішньої безпеки), отримали доступ до матеріалів справи, а також брали участь у прослуховуванні близько 50 свідків у цій справі. "Більше того, нам дозволили ставити конкретні питання", - відзначив він.

Польські прокурори закликали не будувати версії на основі повідомлень у ЗМІ, що не відображають повної картини того, що сталося.

Вони повідомили, що на сьогодні не відкидають жодної із версій, і визнали, що не очікують на швидке розслідування справи.

"Жодна з них (версій) не є домінуючою, жодну не відкидаємо", - сказав на прес-конференції представник Комісії з дослідження авіакатастроф Міністерства оборони Польщі Збігнєв Дроздовський.

Довідка. За даними ряду ЗМІ, літак Качинського в умовах густого туману спустився надто низько і зачепив крилом дерево, що призвело до авіакатастрофи. Причиною такого низького сходження міг бути 60-метровий яр, через що прилади показували пілоту безпечну висоту.

Російські мас-медіа акцентували, що диспетчер аеродрому "рекомендував" пілоту посадити літак на іншому аеродромі через сильний туман, але той не послухався.

Польська газета Rzeczpospіta з посиланням на анонімного представника аеропорту Смоленська написала, що диспетчери в умовах такого густого туману були зобов’язані заборонити посадку літака, а не "рекомендувати".

Перед цим Gazeta Wyborcza писала, що за 15 хвилин до посадки літака Президента Польщі диспетчери заборонили приземлення російському Іл-76, на борту якого були працівники ФСБ РФ. Як повідомлялося, ці працівники спецслужби мали взяти у часть у заходах, пов'язаних з прибуттям польскої делегації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.