Вартість газу для населення не зростатиме, якщо ціна на газ для України буде менша за 240 дол./тис. куб.м.

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 21.04.2010 12:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9928

Ціни на газ для населення та підприємств теплокомуненерго підвищуватись не будуть, якщо Президенти України та РФ Віктор Янукович та Дмитро Медведєв домовляться про вартість газу для України нижче 240 дол./тис. куб.м.

Про це повідомив сьогодні під час прес-конференції віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко.

"При такій ціні на газ непотрібно буде піднімати тарифи на газ для населення і для комунальних підприємств (ТКЕ). Якщо ми залишимо програму "Нафтогазу" по інвестиціям на такому ж рівні. Якщо ми захочемо збільшити обсяг українського газу, видобування в Україні, то нам потрібні будуть додаткові інвестиції, можливо, трошки потрібно буде піднімати тарифи з цільовим спрямуванням тих грошей на видобування українського газу для того, щоб зменшити залежність. Якщо тільки нижче 240 дол./тис. куб. м (вартість газу для України), то нам не потрібно буде піднімати тарифи", - наголосив Тігіпко.

Він додав, що у проекті бюджету передбачається підвищення вартості газу для населення та підприємств ТКЕ на 20%, оскільки згідно із чинними контрактами на поставку газу середня вартість газу для України впродовж року складає 334 дол./тис. куб. м. "Поки що, в тому проекті бюджету, який ми подавали, передбачалось, що ціна на газ буде підвищуватись на 20%. Це стосувалось ціни на газ для населення і підприємств комунальної теплоенергетики. Якщо ціна на газ 334 дол./тис. куб. м в середньому по року, то нам цього вистачить, щоб вийти на дефіцит бюджету "Нафтогазу" приблизно 1%", - зазначив Тігіпко.

Від “Аратти”: нам не зовсім зрозуміла логіка віце-прем'єра Тігіпка, точніше прив'язка газу, який споживає комунальний сектор до палива, яке закуповується у Росії.

Загальновідомо, що для комунальних потреб в Україні використовується газ власного видобутку, який станом на кінець минулого року коштував $70 за тисячу кубометрів. Газ, який купується у Росії, як відомо, споживають приватні підприємства, зокрема металургійні та хімічні.

Отже, зі слів Тігіпка можна зрозуміти, що віднині дешевий газ українського видобутку спрямовується не для потреб громадян, а олігархів, які володіють промисловими підрпиємствами. Отже, виникає закономірне питання: з якої причини ми, громадяни, маємо спонсорувати мільярдерів? Це й є "Україна для людей"?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.