Президент Росії перебуває в Харкові

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.04.2010 14:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9934

Президент Росії Дмітрій Медвєдєв прилетів до Харкова. У будівлі облдержадміністрації Харкова мають відбутися його переговори з українським Президентом Віктором Януковичем, а потім зустріч у розширеному складі – з головами прикордонних областей України і Росії.

Медвєдєв прибув до Харкова трохи пізніше, ніж планувалося. Вчора пізно ввечері програма перебування керівників України і Росії у Харкові була скоригована, зокрема, скасували раніше заплановане відвідування Януковичем і Медвєдєвим Харківського авіаційного заводу. Як заявив представник офіційної делегації Росії, це може бути пов’язано з напруженим графіком Медвєдєва.

Янукович прибув до Харкова трохи раніше за свого російського колегу і встиг оглянути новий термінал міжнародного аеропорту «Харків».

Тим часом голови прикордонних областей України та Росії, поки чекали президентів, підписали декларацію про співпрацю. Документ передбачає спільні заходи святкування Дня перемоги, розвиток співпраці в економіці, науці, освіті, культурі, медицині, туризмі.

Медвєдєв чекає, що українсько-російські відносини набудуть нової якості

«Ми повинні зробити кілька важливих кроків, щоб справді повернути наші відносини в русло стратегічних і партнерських», – заявив Медвєдєв під час зустрічі з Януковичем у Харкові.

Президент Росії нагадав, що напередодні на рівні урядів України і Росії проведено «серйозну роботу», результат якої має привести двосторонні відносини «в нову якість».

Янукович, зі свого боку, заявив, що можна підвести риску «під досить непростими переговорами, які велися останнім часом, стосовно подолання кризових явищ в економіці й переведення відносин України і Росії на довгу стратегічну спільну співпрацю».

За словами Президента України, «плани великі у співпраці, і треба робити перші кроки».

Голова української держави додав, що за останні п’ять років відносини України і Росії «охолодилися», що, за його словами, не відповідає настроям ані українського, ані російського суспільств.

«Сподіваюся, що сьогодні ми зробимо серйозний крок на шляху поліпшення наших відносин», – наголосив Янукович.

Україна очікує на дешевший російський газ

Під час зустрічі та переговорів Президенти України та Росії планують обговорити питання, що стосується енергетичної сфери, літакобудування, базування Чорноморського флоту Росії, а також прикордонної співпраці між регіонами України і Росії.

Напередодні на сайті голови української держави було повідомлено, що «особливу увагу» буде приділено питанням взаємодії двох країн в енергетичній галузі.

Напередодні про можливість укладення нової угоди про постачання газу в Україну заявив прем’єр-міністр Росії Владімір Путін, який зустрівся зі своїм українським колегою Миколою Азаровим.

Українські високопосадовці неодноразово говорили про потребу знизити ціну російського газу, після чого можна буде ухвалити державний бюджет України на 2010 рік і поновити співпрацю з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.