В Україні тимчасово заборонили бездимохідні газові котли

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 21.04.2010 15:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9935

Україна запровадила тимчасову заборону на використання та реалізацію бездимохідних газових водонагрівачів з виведенням продуктів згорання в приміщення. Про це йдеться в повідомленні Державного комітету з промислової безпеки, охорони праці та гірського нагляду.

Бездимохідний газовий водонагрівач

“На звернення Держгірпромнагляду, головним державним лікарем України винесена постанова “Про тимчасову заборону виробництва, заборону використання і реалізації бездимохідних газових водонагрівачів з виведенням продуктів згорання в приміщення”, - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, цією постановою визначено скасування діючих державних будівельних норм “Інженерне устаткування будинків та споруд. Зовнішні мережі та споруди. Газопостачання” і відпрацювання нового проекту норм.

Крім того, документом визначено проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи устаткування, призначеного для опалювання приміщень і приготування гарячої води.

Держгірпромнагляд відзначає, що експлуатація бездимохідних нагрівачів води призводить до порушення вимог санітарного законодавства в частині перевищення вмісту оксиду вуглецю в закритих приміщеннях, що, у свою чергу, може призвести до отруєння користувачів такого устаткування.

Комітет уточнює, що в 2009-2010 роках під час експлуатації газових водонагрівачів з виведенням продуктів згорання в приміщення в Україні постраждало 20 осіб, 15 з яких зі смертельним результатом.

Довідка: Бездимохідні газові водонагрівачі з виводом продуктів згоряння у помешкання призначені для короткочасної роботи, наприклад, підігріти воду, щоб помити посуд. У ДБН В.2.5-20-2001 «Газопостачання» чітко зазначені умови їх використання. Робота цього обладнання допускається лише тоді, коли за допомогою трьоходового газового крану вимикається один з газових приладів, наприклад, газова плита; об’єм кухні повинен мати певні розміри, а кімната повинна бути обладнана вентиляційним каналом та сигналізатором мікроконцентрації оксиду вуглецю (чадний газ) з автоматичним відключенням подачі газу до водонагрівача.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.