Янукович дарував ЧФ РФ перебування в Україні ще на 25 років

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 21.04.2010 16:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9936

Строк перебування на території України Чорноморського флоту Росії продовжено на 25 років.

Це передбачено Угодою між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України, яку сьогодні у Харкові підписали Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ і Президент Росії Дмітрій Медвєдєв.

«Ми ухвалили рішення щодо подальшого перебування ЧФ Росії, оскільки це було важливо для наших російських колег і друзів», - сказав Янукович.

Він зазначив, що завдяки цій угоді російська сторона отримала визначеність стосовно присутності своєї військової бази в Україні.

Янукович також заявив, що це рішення і факт перебування Чорноморського флоту у Криму є позитивним чинником для забезпечення безпеки і стабільності не лише у Чорноморському регіоні, але й на європейському континенті в цілому.

У свою чергу, Президент Росії Медвєдєв зазначив, що Росія, отримавши такі міжнародно-правові гарантії для своєї військової бази, вкладатиме значні матеріально-фінансові інвестиції у розвиток не лише ЧФ, але й міста Севастополь.

Від “Аратти”: Дешевий газ для олігархів в обмін на ЧФ РФ - можливо й не поганий варіант.

Проте, виникають питання. Наприклад, як бути з Конституцією України, яка однозначно забороняє присутність іноземних військових баз на території нашої держави? Чи не є перевищенням повноважень Президентом, який підписав міжнародно-правовий документ, що суперечить Конституції? І чи сприяє стабільності та миру у Європі укладання таких сумнівних, з точки зору права, документів?

Звичайно, це тільки питання. Відповідь на них мають дати фахівці з конституційного права. Ми ж, як громадяни і виборці, можемо зазначити, що підписані документи навряд чи сприятимуть громадянському миру в нашій державі. А саме це нам обіцяв Віктор Янукович під час виборів.

Стаття 9.
[...]Укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після внесення відповідних змін до Конституції України.

Стаття 17.
[...] На території України не допускається розташування іноземних військових баз.

Конституція України


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.